неділя, 23 серпня 2009 13:48

Одне з найбільших водосховищ України може прорвати захисні дамби

Одне з найбільших водосховищ України може прорвати захисні дамби

Чутки про ймовірний потоп на берегах Дніпра можуть стати реальністю. Гідротехнічні споруди Кременчуцького водосховища відпрацювали свій ресурс сповна і тепер потребують термінового ремонту.

Інакше існує небезпека прориву захисних дамб і затоплення багатьох населених пунктів та угідь області – так стверджують в Черкаському регіональному управлінні водних ресурсів.

Фінансуючись з Держбюджету та відчуваючи значний брак коштів, установа наразі не має можливості виконувати всі завдання, покладені на неї.

Задля уникнення катастрофічних наслідків управління потребує максимального залучення коштів приватних та державних установ і громадських заходів, спрямованих на поліпшення екологічного стану басейну річки Дніпро.

Відзначимо, що останнім часом в країні циркулюють чутки про ймовірність потопу з причини руйнування дамби ДніпроГЕС. Керівництво ГЕС таку ймовірність заперечує.

Кременчуцьке водосховище було утворене греблею Кременчуцької ГЕС. Заповнено у 1959—1961 роках. Були затоплені кілька населених пунктів, найбільшим з яких було місто Новогеоргіївськ.

Площа басейну 2252 км кв (перше місце в Україні), об"єм 13,5 км куб (друге місце в Україні). Довжина 185 км, найбільша ширина 30 км, найбільша глибина 28 м. Має сезонне регулювання стоку. Коливання рівня води 5,25 м.

NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Одне з найбільших водосховищ України може прорвати захисні дамби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути