середа, 19 вересня 2012 20:58

Одесит змайстрував триметровий підводний човен і занурюється розглядати медуз
20

Фото: Фото: Юрій Сапожніков

19 вересня столичним Дніпром плавав підводний човен "Чикур-1". Субмарина довжиною три метри важить 450 кіло.

Може рухатися зі швидкістю до п'яти вузлів та занурюватися на глибину 50 метрів. Безперервно протриматись під водою може близько десяти годин.

Її сконструював та привіз до Києва 48-річний Василь Чікур із Одеси.

"Розрахована тільки на одну людину. Я з братом удвох пробував. Важко", - розповідає Василь.

Він за освітою юрист та медик. Очолює фірму, яка займається прокладкою підземних інженерних комунікацій. Технічної освіти не має. Каже, що човен збирав за шкільними підручниками. Все робив сам.

"На все пішло два роки. Обійшлося майже в 100 тисяч гривень. Уперше занурився на початку літа. Пробув під водою 40 хвилин на одному з одеських пляжів", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підводний човен "Запоріжжя" вперше погрузився на перископну глибину

Найдивніше, що бачив під водою - це риб та величезних медуз. Каже, що одна була розміром із капелюх.

На одному з пляжів на Трухановому острові Василь демонструє човен. Спочатку всередину кладе акумулятор. Потім автомобільне крісло та балон із киснем. З боків три помічники в спеціальні отвори встромляють 10 залізних брусів. Кожен вагою близько 30 кг. По п'ять із кожного боку. Потім сідає всередину. Помічники задраюють скляний купол. Човен починає рухатись. То зникає під водою, то знову випливає.

"Це батько дельфінчиком плаває. Демонструє. Бо якщо буде занурюватись, ви цей час будете бачити просто рівну поверхню води", - каже донька 20-річна Оксана. Вона сьогодні приїхала разом із батьком. Субмарину привезли на мікроавтобусі. Каже, що плавала на човні тільки по морю, під воду йти не ризикувала.

"Коли батько вперше випробовував свій винахід, я чекала його на березі. За час, який він провів під водою, я так перелякалася. Думала, що потонув. Коли побачила живого, не могла прийти в себе. А він щасливий, очі світяться. Як у дитини, - згадує Оксана. - З того часу дев'ять разів занурювався. Кожного разу переживаємо. Мама взагалі не може цього бачити. Вона вдома себе заспокоює, що він ще не занурився. Як тільки бачу, що батько з'явився з води, відразу їй телефоную. Він зробив так, що купол в будь-який час з середини може відкрити і виплисти. Головне - безпека".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайвери виявили біля Севастополя цвинтар затонулих кораблів

Василь проживає в центрі Одеси з дружиною Лілією, 41 рік, та дітьми. Доньки 21-річна Марія, Оксана, 11-річний Євген та Костянтин. Йому 3,5 роки.

"У Кості є іграшкові човники, але просить тата покататись. А Женя вже катався. Вмовив батька, а мама нічого не знала. Потім удома такий скандал був, - пригадує дівчина. - Військові не знаю чи цікавились. Прикордонники сварились, бо має бути дозвіл. А ще люди, які дізнаються про човен питають, скільки туди може вміститись цигарок та кокаїну. Люди цілком серйозно залишають свої телефони. Знаю, що в батька є мрія сконструювати вертоліт".

На деякий час човен зникає, потім підпливає до берега. Василь виходить із води.

"Я вперше у прісній воді, до цього тільки в морську занурювався. Скажу, що тут набагато легше", - посміхається.

Експерти з Національного реєстру рекордів Україні сьогодні внесли човен до книги реєстрів. Підводний човен Чікура - найменший в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Одесит змайстрував триметровий підводний човен і занурюється розглядати медуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути