субота, 27 липня 2013 16:01

Обціловані руки священиків, "свободівці"-"дияволи" - в Києві всю ніч чекали на благословення Кирила
20

Фото: Фото: Олеся Дубовик

- Геть московських окупантів, - з півхвилини скандують близько двадцяти представників "Свободи" біля Європейської площі. Прийшли протестувати проти приїзду до Києва Патріарха Кирила та президента Росії Володимира Путіна на святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Мали проводити свою акцію на протилежній стороні, біля Українського дому. Та всі проходити до нього перекрито міліцією.

По периметру Європейської площі вистроїлися кілька сотень правоохоронців. Біля сходів Українського дому — ще із сотні. По центру сходів — довга червона доріжка до дверей. Поряд — кілька автобусів із міліцією. Всі шляхи до Володимирської гірки, де мають відбутися урочистості — перекрито. Туди пускали лише до 9 години за перепустками. Рух центром міста обмежено.

- Мєнтів сьогодні у місті більше, ніж киян, - каже у мегафон "свободівець" Юрій Мірошниченко. - Бо людей залякали і попередили, аби вони не виходили. Бо, бачте, Гундяєв і Путін бояться за свою безпеку. Але якщо нам забороняють виходити на вулиці - це диктатура.

Неподалік протестувальників вишикуються кілька десятків "беркутівців", стають у ряд, спиною до проїжджої частини. Трохи осторонь стоїть група чоловіків у цивільного. Всі короткострижені, спортивної статури та у ділових костюмах, спостерігають за акцією, перемовляючись між собою.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Приїзд патріарха: вагон-храм, червона доріжка, та перекритий вокзал

"Свободівці" тримають плакати "Геть московських окупантів - геть московських холуїв", "Кирил - патріарх за сталінсько-гебістським каноном" та великий плакат із зображеннями Путіна та Кирила і написом "Столиця Київської Русі вітає гостей із провінції Путіна і Гундяєва".

Неподалік під входом до готелю "Дніпро" дві жінки та чоловік натягають прапори "Народного руху України" на вудки. Біля них двоє міліціонерів ставлять півметрову металеву огорожу.

- Виділила київська влада нам п'ять метрів української землі. І то на вході до готелю, - сивий чоловік показує пальцем на огорожу перед ногами. Називається паном Сашком, просить тільки так називати.- Нею відзначили лінію, за яку я не маю права виходити з прапором чи плакатом. Виходить, тут пікет законний, а за нею — незаконний.

20 активістів розгортають плакати "Геть московського попа", "За єдину помісну православну церкву", "Ми українці, хочемо говорити українською мовою". Перед собою ставлять п'ятилітрову пластикову пляшку із сивою речовиною. Замість етикетки, на ній фото патріарха Кирила та напис "40 градусів".

- Це - "гундяєвка", водка абсолют. Всі знають, що він колись торгував водкою і табаком і на цьому заробив мільярди. Попи самі ж споювали свій народ, і жирували за це. В Московії, так вони зараз і дальше цим займаються, податків з акцизу церква не платить. То чого він сюди приперся, - пояснює активістка Ольга Новікова, - геть цього попа з України треба гнати.

З готелю виходять четверо літніх іспанців. Чоловіки в шортах та майках, жінки у довгих спідницях. Кажуть, побачили протестувальників з вікна. Ламаною англійською питають, проти чого протест. "Рухівці" пояснюють. Іноземці сміються, дві жінки фотографуються на телефон на фоні активістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мєнтів сьогодні у місті більше, ніж киян" - "свободівці" кажуть, що людей залякали

До європейської площі на всій швидкості під'їжджає кортеж з чотирьох "Мерседесів" у супроводі "даішників".

- Ганьба! - кричать "свободівці".

- Геть Кирила! - поодаль скандують "рухівці".

- Ганьба, ганьба, - підтримують їх жінки іспанки, голосно сміються, ламаною російською кажуть - Ми вас любимо, ви прикольні.

Машини заїжджають під центральний вхід Українського дому за пару хвилин їдуть далі — до Володимирської гірки.

- Ми тільки що бачили, як пересувається Гундяєв. Ця людина хоче вчити людей християнському смиренню, — тим часом каже у мегафон Іллєнко. - Тут стоять бабусі, чекають на нього. Але насправді це — раби. І це справжня Москва, її суть: пишатися своїм рабством. Він (патріарх Кирило — ред.) їх зневажає. У нього ряса від Версаче. Їде на "Мерседесах". А ці раби дивляться на нього, поклоняються. Ми ігноруємо це збіговисько гламурного шоу-бізнесу християнства Росії.

Активісти співають гімн України, згортають плакати. Та ще з півгодини не розходяться.

Близько двохсот "беркутівців" вишукуються у підземному переході під Європейською площею, одягають шоломи.

На протилежній стороні, неподалік на розі вулиці Трьохсвятительської та Хрещатика — кілька десятків вірян. Переважно це літні жінки у довгому одязі та хустках. Багато хто тримає ікони. Намагаються пробитися крізь правоохоронців, поближче до Володимирської гірки. Дорогу перекрито залізним парканом, за яким - з десяток міліціонерів. Люди визирають з-за них, проштовхуються, та, врешті, розсідаються на лавках.

Десять жінок та п'ятеро чоловіків залишаються біля кордону з міліціонерів, моляться. У кожного на грудях прикріплена ікона зі святим князем Олександром Невським. Двоє тримають хоругви з його зображенням.

- Патріарх - наше все, надіємося він благословить нас, вийде з машини, - каже жінка у синій хустці. Пильно оглядає мене з ніг до голови. - А ви хрещений? Та, тоді можна з вами говорити. Просто нехрещені - то дияволи. Ми з Чернігова приїхали. Зупинились в Троїцькому монастирі, там нас хорошо приютили. Приїхали патріарха побачити, помолитись з ним. Щкода, що міліція не впускає. Якби там не було президентів, то Кіріл би всім дозволив прийти. А отам - то є дяволи, - показує жінка в сторону готелю "Дніпро" ,де ще залишаються "свободівці" та "УНР". "Свободівці" стоять під величезним рекламним щитом з рекламою мультфільму "Смурфіки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" зустріли Кирила вигуками: "Геть московських окупантів"

Тим часом дві жінки розгортають плакати "Народный собор приветствует патриарха Кирилла" та "Народный собор за единство русского мира".

- Мы нашего Кирилла приехали посмотреть, - каже одна з них. Одягнута у довгу синю спідницю та такого ж кольору шалик. На грудях за "георгіївські" стрічки підвішана ікона. - Он же наш, родной. Не то что эти расскольники, киевские.

Відвертається, говорить по мобільному.

Під огорожею стоять ще кілька чоловіків тримають банер із написом: "Украина, Россия, Белорусь — вместе святая Русь". Біля переходу групками вмостилися жіночки, дехто дрімає, спершись на руки. Розмовляти відмовляються.

До них підходить чоловік із плакатом "Православие Украины приветствует своего патриарха Кирилла". Питається, чи не можна ще потрапити на молебен.

- Та где там, - каже одна із жінок, посуваючись на лавці та пережовуючи шоколад. - Он у нас даже пропуски есть, и то никак. Говорят — только после молебна. А тогда ж уже никакого толку не буде. Нам бы хоть одним глазком на Кирилла посмотреть, - понурює голову, відкриваючи пляшку із водою.

Тим часом неподалік Михайлівського собору товчуться кілька десятків паломників біля такого ж залізного паркану та кордону із правоохоронцями. Серед них кілька монахинь. Дехто з запрошеннями, але їх не впускають бо запізнились. За спинами міліціонерів — ряд автомобілів бізнес-класу та кілька автобусів із беркутівцями. Біля деяких машин нудьгують шофери.

- Візьміть іконку, вона освячена в нас, - простягає монахиня 62-річна Олена маленьку іконку розміром з фотокарту на паспорт. - Ми приїхали з Вінниці, з Неміровського монастиря. Вчора до самого Хреста Андрія Первозванного торкались, то зараз в такому піднесеному настрої, що не знаю де себе діти. Вон гляньте на мене, розцвіла я. Ночували в переході між Нижньому та Верхньою Лаврами. Спали, отак попритулялись і грілись. Там хоть і сквозняк. Але бач святе місце, не продуло нікого. Сьогодні тоже там спати будемо, намолені там місця.

За десять хвилин до паркану з протилежної сторони один за одним підходити священики. На грудях у них поряд із масивними хрестами — бейджеки із написом "1025 Хрещення Русі". Міліціонери привідкривають для них загорожі. Та вірян всередину ще не пускають.

- Кирил — наш патриарх, - щодуху кричать п'ять жіночок із іконами.

Решта вірян стають у рядочок, схиляються перед священиками, намагаються вхопити їхні руки та поцілувати. Служителі церкви швидко минують людей. Жінки, яким пощастило поцілувати руку, із радісними обличчями, не розгинаючись, тягнуться до руки наступного свящиника. Так продовжується 15 хвилин. Священики вереницею проходять до Михайлівської площі. Там розсідаються у підігнані великі автобуси та їдуть до Лаври на обід.

Зараз ви читаєте новину «Обціловані руки священиків, "свободівці"-"дияволи" - в Києві всю ніч чекали на благословення Кирила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

322

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути