четвер, 18 лютого 2016 05:31

Обама відвідає Кубу з історичним візитом

Обама відвідає Кубу з історичним візитом
Фото: АР

Президент США Барак Обама може відвідати Кубу вже в березні цього року. Про це повідомило в середу агентство Reuters.

Як повідомив телеканал ABC, офіційно про візит оголосять вже сьогодні представники Ради національної безпеки при Білому домі на брифінгу для журналістів. Обама стане першим чинним президентом США, який відвідає острівна держава після Кубинської революції. У 1928 році офіційний візит на Кубу завдав 30-й президент США, республіканець Джон Калвін Кулідж.

На початку січня ключовий зовнішньополітичний радник глави американської адміністрації в апараті Білого дому Бен Родс повідомив, що рішення про візит Обами на Кубу буде ухвалено протягом найближчих місяців.

"Думаю, ми приймемо рішення щодо цього в найближчі пару місяців", - сказав він, спілкуючись з журналістами на Гаваях, де глава держави проводив свою відпустку. Представник Білого дому нагадав, що США наполягають на дотриманні владою країни прав людини, а також виступають за розширення діяльності на острові приватного бізнесу, надання жителям вільного доступу в інтернет. "Головне питання для нас полягає в тому, чи буде візит президента на Кубу сприяти просуванню цих пріоритетів", - додав Він.

В кінці 2014 року США і Куба переступили до нормалізації відносин. У 2015 році у Вашингтоні і Гавані були відкриті посольства двох країн, крім того, мінфін і мінторг США зняли ряд обмежень з острова. А 14 грудня 2015 року Обама в інтерв'ю американському мережевого порталу Yahoo висловив готовність поїхати на Кубу, але тільки за певних умов.

"Я дуже зацікавлений в тому, щоб з'їздити на Кубу, але вважаю, що мають скластися правильні умови, - сказав глава американської адміністрації. - Якщо я зможу з упевненістю сказати, що ми спостерігаємо певний прогрес з точки зору свободи і сприятливих можливостей для кубинців, то я б із задоволенням використав свій візит для підсвічування такого прогресу. Якщо ж рух піде у зворотному напрямку, то в моєму перебуванні там не буде сенсу. Я не зацікавлений в тому, щоб просто ставити печатку схвалення на статус-кво".

"Якщо я поїду з візитом, то частина угоди - щоб я міг говорити з будь-ким, - додав господар Білого дому. - Я дав ясно зрозуміти в своїх розмовах безпосередньо з президентом (Раулем) Кастро, що ми б продовжили протягувати руку тим, хто хоче розсувати рамки, знаєте, вільного вираження думок на Кубі".

Зараз ви читаєте новину «Обама відвідає Кубу з історичним візитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути