понеділок, 29 серпня 2011 15:50

Новий вид грибів назвали на честь героя мультфільму "Губка Боб Квадратні Штани"

Новий вид грибів назвали на честь героя мультфільму "Губка Боб Квадратні Штани"

Американські вчені, які виявили в лісах острова Борнео (Малайзія) новий вид грибів сімейства болетових, вирішили назвати його на честь однойменного персонажа з популярного мультиплікаційного серіалу "Губка Боб Квадратні Штани" (Sponge Bob Square Pants), повідомляється в статті, опублікованій в журналі Mycologia.

Біологи вже не вперше називають нові види тварин і рослин на честь вигаданих персонажів або знаменитостей. 2009 року американські ентомологи назвали новий вид жука-плавунця на честь популярного комедіанта Стівена Колбера - Agaporomorphus colberti. До цього вчені вже називали рідкісні види жуків на честь героя "Зоряних воєн" Дарта Вейдера (Agathidium vaderi), екс-президента США Джорджа Буша (Agathidium bushi) і т.д.

Учені вважають, що подібна популяризація рідкісних видів тварин і рослин допоможе їх збереженню та залученню суспільної уваги до вивчення живої природи. Гриб сімейства болетових Spongiforma squarepantsii був відкритий у лісах малайзійського штату Саравак 2010 року. Цей гриб має яскравий помаранчевий плід, що нагадує формою морську губку, слабо пахне фруктами та цвіллю. При потраплянні лугу колір плоду змінюється з помаранчевого на фіолетовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брітні Спірс розвела грибок у домі, де вмерла Бріттані Мерфі та її чоловік

Будова шару спор S. squarepantsii при розгляді в мікроскоп нагадує морське дно, засіяне колоніями морських губок. Усе це спонукало вчених назвати його на честь Губки Боба Квадратні Штани, головного героя мультиплікаційного серіалу з аналогічною назвою.

У мультиплікаційному серіалі Губка Боб намальований як яскраво-жовта кухонна губка, хоча насправді він є живою, морською губкою. Цей персонаж був вигаданий морським біологом і аніматором Стівеном Хілленбергом 1999 року, і згодом став популярним у всьому світі.

"Цей гриб дуже схожий на губку з великими дірками. Коли він повний вологи, його буквально можна вичавити, і він практично відразу повернеться до первісної форми. Рідко який гриб може виконати таке", - говорить представник дослідницької групи Денніс Дежардін з університету штату в Сан -Франциско. У "Губки Боба" немає капелюшки та ніжки, які зазвичай захищають спори від передчасного висихання - замість цього гриб покривається слизом і стає гнучким у разі настання посухи, і для його відновлення потрібна лише невелика кількість вологи.

Зараз ви читаєте новину «Новий вид грибів назвали на честь героя мультфільму "Губка Боб Квадратні Штани"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути