понеділок, 14 листопада 2016 16:58

Нове укриття на четвертий блок ЧАЕС насуватимуть зі швидкістю 60 см

Нове укриття на четвертий блок ЧАЕС насуватимуть зі швидкістю 60 см
фото: Макс Требухов

Над четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції о 14:15 почали насувати захисну арку. Їй потрібно подолати 327 м, щоб накрити енергоблок.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства екології.

Призначення арки - захист навколишнього середовища від радіоактивного випромінювання, а також забезпечення можливості розбирання конструкцій блоку й переміщення ядерних відходів.

Насування відбувається за допомогою спецсистеми. Її становлять 224 гідравлічних домкрати, дозволяє пересувати конструкцію на відстань 60 см за один цикл. Весь процес триватиме до 4 днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 год. Проект передбачає, що нову споруду експлуатуватимуть протягом 100 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністра здивував рівень радіації у столиці

Старий об'єкт "Укриття" - звели 1986-1988-го над розбитим енергоблоком. За 25 років експлуатації і через швидке зведення він має багато недоліків і тріщин. Через них до середини потрапляє вода, а назовні радіація.

Нове накриття звів французький консорціум "Новарка". Висота арки становить 110 м, довжина - 165 м. Один арочний проліт має 260 м. Арку звели з двох частин, які з'єднали влітку 2015-го. Кошти на будівництво зібрали країни-донори фонду "Укриття".

В жовтні група сталкерів підсвітила вивіску на Будинку культури "Енергетик" у Прип'яті. Він не працював з 1986 року, коли жителів міста евакуювали через аварію на Чорнобильській атомній електростанції.

Зараз ви читаєте новину «Нове укриття на четвертий блок ЧАЕС насуватимуть зі швидкістю 60 см». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути