вівторок, 25 серпня 2015 12:11

Нонсенс a la russe: відомий в РФ захисник авторських прав потребує захисту

Нонсенс a la russe: відомий в РФ захисник авторських прав потребує захисту

Останнім часом Україна все частіше стає притулком для політичних емігрантів з Російської Федерації. У першу чергу, виїжджати з країни змушені представники російської інтелектуальної еліти, які мають активну громадянську позицію, а тому є вкрай незручними кремлівському режиму: політик Марія Гайдар, журналіст Володимир Федорин, бізнесмен Євген Чичваркін.

Схоже, що виживання з країни громадян мислячих стає в Росії інструментом для створення воістину оруеллівського суспільства, в якому думати або жити не "як усі", якщо тільки ти не належиш до істеблішменту, - просто небезпечно для життя. Ситуація з Сергієм Федотовим, одним з провідних російських експертів у сфері захисту інтелектуальної власності та авторських прав, дозволяє припустити, що незабаром в полку "російських біженців" не виключено поповнення.

Годинник Пєскова як мірило російської демократії

Нещодавно провідні російські ЗМІ захлеснула хвиля скандальних публікацій, присвячених придбанню Сергієм Федотовим, главою Російського авторського товариства (РАТ), нерухомості у Великобританії. Сумнівний інформаційний привід, гостро негативна тональність і масовість публікацій наштовхують на підозри у здійсненні спланованої на високому рівні інформаційної кампанії проти діяча.

Так, згідно з повідомленнями ЗМІ, вартість особняка, купленого Федотовим ще рік тому, склала один мільйон фунтів стерлінгів. Безумовно, цифри значні. І навіть злочинні для державного службовця. Однак, росЗМІ, говорячи про це, чомусь ігнорують той факт, що Федотов зовсім не є держслужбовцем (на відміну від, наприклад, справжнього сибарита – прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова). Насправді ж, робота Сергія Федотова в Російському авторському товаристві та Російському союзі правовласників є його громадською діяльністю.

При цьому, Федотов має цілком законні ділові інтереси (а відповідно, і прибутки) в нерухомості, банківській справі та медіабізнесі, про наявність яких він публічно заявляв: "Кілька років тому ми з партнерами створили девелоперську компанію, що займається купівлею і подальшим перепродажем об'єктів нерухомості, а також проведенням ремонтних та реставраційних робіт і будівництвом. Наразі у портфелі компанії - кілька десятків проектів ".

Втім, вочевидь, що дозволено Юпітеру - не дозволено бику. І успіх у Росії відтепер дозволений лише особам з дуже вузького кола.

Сон розуму породжує чудовиськ

Звучить абсурдно, але угоду Федотова (а справедливості заради слід зазначити, що горезвісний особняк коштує не дорожче двокімнатної квартири в Москві) прокоментували навіть в Держдумі РФ. Так, перший заступник голови комітету нижньої палати Думи з інформаційної політики Вадим Дєньгін назвав придбання особняка ганебним, заявивши, що воно "повинне стати приводом для перевірки джерел доходів Федотова".

Ба більше, придбанню нерухомості присвячуються цілі інтерв'ю відомих діячів: "Друзі мої, в 37 років ви ходите по вулицях, п'єте пиво з банки, а Сергій Федотов купує замок в Шотландії", - з чималою часткою сарказму нарікає знаменитий російський художник і письменник Андрій Більджо, закликаючи громадян РФ збирати гроші і купувати замки в Шотландії. "Таким чином ми захопимо Шотландію, всю Європу та Ірландію, у тому числі, і решту країн світу", - впевнений психіатр за освітою Більджо.

Примітно, що журналісти провідних російських ЗМІ не намагаються зберегти хоча б видимість об'єктивності. Адже при бажанні цілком резонно було б запідозрити, що скандал з нерухомістю Федотова в Євросоюзі - це не більше, ніж маніпуляція, найбільш ймовірна мета якої - зміщення з посади незручного і надто активного глави РАТ. Тим часом, поки журналісти збирали уїдливі коментарі на адресу Федотова, в Москві був жорстоко побитий його заступник - Андрій Кричевський.

У самій організації цей напад пов'язують з професійною діяльністю керівництва РАТ. "При нанесенні побоїв нападники кілька разів у словесній формі озвучували загрози подальших розправ, у разі якщо потерпілий не складе добровільно свої повноваження", - наголошується в повідомленні РАТ. Крім того, телефонні погрози вже більше місяця надходять і на адресу генерального директора товариства Сергія Федотова і членів його сім'ї.

І навіть за таких обставин кишенькові "акули пера" примудряються перекрутити цілком зрозумілі розсудливій людині причини, за якими Сергій Федотов відмовляється зараз розкривати імена своїх бізнес-партнерів: враховуючи організовану проти нього піар-кампанію і погрози фізичної розправи, тимчасове нерозкриття подібної інформації - питання елементарної безпеки.

Кому вигідно?

Варто зазначити, що масштаби активності Федотова в РАТ заслуговують поваги: при ньому фінансові показники авторського товариства зросли з 300 мільйонів до 4 мільярдів рублів, а виплати авторам збільшилися в понад 10 разів. Тим більш обґрунтованими стають припущення, що діяльний Федотов перейшов дорогу комусь із можновладців. Саме тому заслуги визнаного на світовому рівні експерта у сфері охорони інтелектуальних прав так швидко забулися, а замість них у суспільній свідомості наполегливо формується імідж хіба що не карикатурного капіталіста з радянської методички по пропаганді.

На жаль, цей далеко не поодинокий, але ставший медійним, випадок підтверджує вірогідність побоювань, що в Росії повторення хвилі "білої еміграції" стає все більш імовірним. Сумна іронія, але Україні відтік інтелектуального капіталу з сусідньої держави тільки зіграє на руку.

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «Нонсенс a la russe: відомий в РФ захисник авторських прав потребує захисту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути