вівторок, 10 лютого 2009 08:29

НБУ дозволив банкам на власний ризик реструктуризувати кредити

НБУ дозволив банкам на власний ризик реструктуризувати кредити
Національний банк України дозволив банкам самостійно, на власний ризик, з урахуванням фінансового стану позичальників – фізичних осіб, реструктуризувати надані кредити.

Про це йдеться у постанові правління НБУ N 49 від 5 лютого, розміщеній на офіційному сайті Нацбанку.

Крім того, даною постановою банкам дозволено здійснювати оцінку фінансового стану позичальників і стану обслуговування боргу без урахування факту реструктуризації за умови, що кредитним договором встановлено термін погашення основного боргу та/або відсотків/комісій не рідше, ніж раз на місяць, і позичальник забезпечує виконання зобов`язань своєчасно і в повному обсягу.

Також НБУ дозволив банкам підвищувати на один рівень категорію реструктуризованої кредитної операції по позичальниках, які віднесені до класів "Б", "В" і "Г" та які впродовж останніх шести місяців обслуговують борг на рівні "добре".

Рекомендується здійснювати реструктуризацію заборгованості з дотриманням наступних принципів:

створення умов для забезпечення відновлення платежів по кредиту шляхом продовження термінів дії договорів та/або зменшення щомісячних платежів до прийнятного рівня, виходячи з фінансових можливостей позичальника;

уникнення конфлікту інтересів банку і клієнтів під час реалізації застави по кредиту;

незастосування штрафних санкцій (пені, штрафів) по реструктуризованих кредитах у разі забезпечення виконання позичальниками умов додаткового договору або дострокового їх погашення.

У постанові також вказано не застосовувати до банків заходи впливу за порушення економічних нормативів, якщо воно викликане зростанням курсу інвалют.

Банки повинні забезпечити поетапне (щомісячне) зменшення суми розбалансування між активами і пасивами (більше року) у разі її перевищення над сумою фактично сплаченого зареєстрованого статутного капіталу до 1 листопада 2010 р., повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «НБУ дозволив банкам на власний ризик реструктуризувати кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути