Ексклюзиви
вівторок, 03 листопада 2020 13:47

Назвали проросійські православні церкви, які не хочуть визнавати ПЦУ

Назвали проросійські православні церкви, які не хочуть визнавати ПЦУ
Константинополь уже не розглядає Онуфрія як канонічного митрополита Київського, а лише як ієрарха, що живе в Києві, пише патріарх Варфоломій. Фото: Reuters

Патріарх Константинопольський Варфоломій зробив важливу заяву, яка свідчить про підтримку ПЦУ з боку вселенського православ'я.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить релігієзнавець Людмила Филипович.

"Українська помісна церква стала не тільки просто 15-м записом у Диптиху, отримавши автокефалію і т омос. Ми стаємо незалежним, самостійним, повноправним суб'єктом православного юридичного та дипломатичного світу. Це означає, що процес визнання ПЦУ продовжуватиметься. Але не варто очікувати, що він буде швидкий. Сьогоднішнє православ'я перебуває у двополярному форматі: є церкви, що тяжіють до Константинополя, є прихильні до Росії. Останні перебувають під великим тиском РПЦ, сидять на їхньому грошовому гачку. Тож Москва буде всіляко гальмувати їхнє зближення з Помісною церквою України. Йдеться про Антіохійську, Сербську, можливо, Болгарську та Польську церкви", - пояснила екпертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Православна церква Кіпру визнала автокефалію ПЦУ

За її словами, багато тут залежить і від України.

"У цьому самому листі Константинопольський патріарх наголошує на необхідності порядку та дотриманні правил. Якщо хочемо стати частиною цивілізованого православного світу, треба всіма силами намагатись уникати скандалів, які відбулися з колишнім очільником Київського патріархату Філаретом. Він поїхав і почав утворювати власні єпархії в діаспорах. Хоча в нашому томосі про автокефалію чітко зазначено, що діаспора перебуває в юрисдикції Константинополя. Тому Помісна церква України має продовжувати свій шлях розвитку, для цього є всі умови. Проте будь-які спірні питання, моменти, які нас не влаштовують, повинні вирішувати на соборах", - додає Людмила Филипович.

"Об'єднавчий Собор українських церков у грудні 2018 року обрав митрополита Епіфанія канонічним митрополитом Київським і всієї України та прийняв Статут Церкви України. Відтоді нова автокефальна церква України є єдиною канонічною Православною церквою на території Української держави, - написав Константинопольський патріарх 80-річний Варфоломій у виданні "Церкваріум".

Зараз ви читаєте новину «Назвали проросійські православні церкви, які не хочуть визнавати ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути