вівторок, 17 травня 2016 19:10

Наші найперші - у мережі з'явився фільм про перших українських емігрантів у Канаді

Наші найперші - у мережі  з'явився фільм про перших українських емігрантів у Канаді
tower-ua.com

На українському телеканалі ZIK відбулась прем'єра стрічки про перших українців у Канаді "Наші найперші. Українські відкривачі Канади". У ній - про пригоди перших українських поселенців – Івана Пилипіва та Василя Єлиняка.

"7 вересня 1891-го два жителі села Небилів, що на Галичині, Іван Пилипів та Василь Єліняк прибули в Квебек на пароплаві "Орегон" (у той час можна було доплисти на пароплаві з України в Канаду за $15). Згодом Іван Пилипів заснував найбільше поселення українців у Канаді – Єдна-Стар, яке нині знаходиться в провінції Альберта. Василь Єліняк, зібравши достатньо грошей, повернувся в рідне село Небилів. Там організував імміграцію шести сімей односельців, у тому числі і своєї", - йдеться у фільмі.

Саме ці події стали початком масової еміграції українців до Канади в період з 1891 по 1914 рік. Причинами такого переселення став ланцюжок економічних, політичних і соціальних факторів. Найголовнішим, що змушувало українців шукати кращої долі в далеких краях, була побутова та соціальна невлаштованість, відсутність стабільності і впевненості у завтрашньому дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці Канади редагували закон про трудову міграцію

Масове переселення українців до Канади почалося наприкінці ХІХ століття, коли канадський уряд активно заохочував широкомасштабну імміграцію з Центральної, Південної та Східної Європи. До 1914 року, коли з початком Першої світової війни потік іммігрантів загальмувався, близько 170 тисяч українських селян перетнули Атлантику і опинилися в Канаді.

Нині Канада - третя країна в світі за кількістю українців.

Зараз ви читаєте новину «Наші найперші - у мережі з'явився фільм про перших українських емігрантів у Канаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути