понеділок, 29 серпня 2016 18:09

"Наше відкриття можна порівняти з відкриттям нового континенту" - наймолодший доктор фізико-математичних наук України

Автор: Тарас Подолян
 
29-річна Ольга Броварець у грудні торік захистила докторську дисертацію з молекулярної біофізики. Стала наймолодшим доктором фізико-математичних наук. Мріє побороти рак.

Народилася у місті Ніжин Чернігівської області. Батьки - викладачі. Має брата Олександра, 32 роки. Здобув звання кандидата технічних наук і нині викладає.

Ольга закінчила фізичний факультет Київського національного університету ім. Шевченка. Зараз є провідним науковим співробітником відділу молекулярної та квантової біофізики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. Авторка понад 100 наукових праць, опублікованих переважно у провідних міжнародних виданнях.

Ольга Броварець є власницею міжнародних наукових нагород. Зокрема, цьогоріч стала лауреаткою премії Scopus Awards Ukraine 2016 року в номінації "Найкращий колектив вчених, який досяг значних наукових результатів без західних колаборацій" разом з доктором біологічних наук Дмитром Говоруном, 66 років.

Чим пишається молодий науковець, розпитала Gazeta.ua.
Автор: Тарас Подолян
 

Підняла рівень української науки. Довела, що тут також можна робити високоякісні дослідження. Наше з науковим керівником Дмитром Говоруном відкриття лягло в основу моєї докторської. Його можна порівняти з відкриттям нового континенту. Поміж всього іншого воно може допомогти у недалекому майбутньому лікувати рак та вірусні захворювання. Мріємо створити антираковий та антивірусний препарат, який би знищував заражені клітини шляхом мутаційної катастрофи у їхньому геномі.

Подолала бюрократичну дорогу. Тяжко далося дослідження для докторської дисертації. Працювала кілька років по 17-18 годин на добу. Перед захистом сиділа і перекладала свої статті з міжнародних журналів. Їх відразу писала англійською. Довелося проходити повторний захист у Харкові, бо необхідна додаткова експертиза, якщо між кандидатською і докторською роботами пройшло менше п'яти років. Перед цим директор мого інституту академік Ганна Єльська перевіряла детально, чи писала дисертаційну сама.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рак кісток зможуть лікувати без побічної дії препаратів

Була однією з кращих у класі. Вступила в ліцей з фізико-математичним напрямком при Ніжинському державному педагогічному університеті. У класі було близько 30 учнів. З них - тільки п'ятеро дівчат. Це була найкраща з 17-ти шкіл міста. Навчали за вузівською програмою. Батьки не приймали четвірок. Ліцей закінчила із золотою медаллю.

Автор: Facebook
 

Отримала визнання. Пропонують бути рецензентом робіт іноземних науковців. Присилають статті з міжнародних журналів. Мої побажання враховують при редактурі. Якось потрапила мені робота з Бразилії. Два рази її відхиляла, щоб допрацювали.

Виросла в інтелігентному середовищі. Батьки були ленінськими стипендіатами і з відзнакою обоє закінчили Київський сільськогосподарський університет. Вони часто обговорювали своє викладання вдома. З цікавістю слухала. У них не склалося стати докторами. Тому це завдання виконала за батьків я.

Автор: Тарас Подолян
 

Перепливла Десну. На початку літа відпочивали з сім'єю біля річки. Деякі намагалися перепливти її, але поверталися. З братом Олександром вирішити дістатися протилежного берега. Пішли вгору за течією. До нас приєдналися ще кілька хлопців. Назад пливти компанією було веселіше. Але такого більше не повторила б. Батьки були дуже схвильовані і насварили. А я ніби повернулася у студентські роки. Коли відпочивали на морі, запливла так далеко, що батьки викликали рятувальників.

Відвідала Києво-Печерську Лавру. Соромно, що більше 11 років живу в столиці, а не була там. Тепер Лавра надихає на роздуми, дає віру в те, чим займаюся і як живу. Любимо з братом їздити на озеро відпочивати. Останнім часом захопилися подорожуванням визначними місцями Чернігівщини. Тут багато пам'яток і гарних церков.

Навчилася запікати форель. Улюблений спосіб приготування – у швидковарці. Корисний спосіб і економить час. Дуже важливо мати свіжу рибу, дібрати гарні спеції та покласти запашний лимон.

Зараз ви читаєте новину «"Наше відкриття можна порівняти з відкриттям нового континенту" - наймолодший доктор фізико-математичних наук України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути