субота, 04 жовтня 2014 16:49

Найстаріший міст Києва перебуває в аварійному стані
24

Фото: Ельдар Сарахман
Кудрявський міст-віадук. 1930 рік
Автор Кудрявського мосту інженер Володимир Безсмертний

Мало хто знає, що в центрі Києва, поруч з вулицею Смірнова-Ласточкіна, знаходиться найстаріший міст Києва, що зберігся до наших часів майже в первинному вигляді.

Розташований над практично не існуючою вже вулицею Петровською. Ще в 60-х роках минулого століття, вона була заселена, і по ній можна було проїхати на авто. Зараз вона заросла чагарниками і все частіше стає об'єктом дослідження київських екстремалів.

Міст з'єднав вулицю Кудрявську і Вознесенський узвіз, під ним проходив Вознесенський яр. Особливістю мосту є те, що його прольоти викладені з цегли. Збереглися металеві балки із заклепками, яким більше ста років. Довжина мосту - десять метрів, висота - чотири.

Кудрявський міст-віадук побудований у 1897 році київським інженером Володимиром Безсмертним, автором славнозвісного "Будинку з котами" та великої кількості інших будинків, мостів, укріплень столиці. Вів цей унікальний місток до одного з перших київських лікеро-горілчаних заводів - "Казенного винного складу", збудованого у 1896-му році.

Як тільки завод запрацював, постало питання розвантаження вулиці. Підводи, що стояли біля складів у черзі за продукцією, створювали великі проблеми з рухом. Мало того, що гужовий транспорт перекривав усю вулицю, - при розвороті і зворотному руху підводи з крихким вантажем постійно створювали затори. Вирішили, що вантажний рух поруч з винними складами має бути одностороннім. Але, тогочасна вулична інфраструктура такої можливості не надавала. Кудрявська вулиця, робила біля складу крутий поворот, переходила в настільки ж вузький Підвальний провулок, що впирався в тупик, - точніше, у верхів'я Вознесенського яру, по дну якого, спускалася однойменна вуличка.

Інженер Безсмертний швидко запропонував вирішення цієї проблеми. Не минуло й двох тижнів як Володимир Адріанович представив проект моста-віадука через Вознесенський яр. Цей міст з'єднував Підвальний провулок з досить широким Вознесенським узвозом, завдяки чому підводи одна за одною, заїжджаючи до складу з боку магістральної вулиці Львівської (тепер Артема) по Кудрявській, потім виїжджали на ту ж Львівську по Вознесенському спуску. Міст був невеликим, але справляв велике враження.

Впритул до мосту зараз стоїть сучасний греко-католицький храм Св. Василія. Рух транспорту - заборонено. Міст вже давно став пішохідним та перебуває в аварійному стані.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший міст Києва перебуває в аварійному стані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути