середа, 19 жовтня 2011 13:52

Найдорожчий кінь в Україні любить інжир та оливкову олію
13

Фото: Фото: Наталка ЧУБЕНКО

Це - найдорожчий кінь в Україні 4-річний Астурро. Його два місяці тому подарував арабський шейх Мубарак громадській організації "Всеукраїнський союз конярів". Ціна арабського скакуна - $500 тис.

- Астурро - чистокровний жеребець, відрізняється всім від наших. Має на два хребці менше, інша форма голови, а ще бігає завжди з піднятим хвостом. Така висока ціна в породі, крові та генетиці, - каже Вадим Максимчук, голова "Всеукраїнського союзу конярів".

Скакун прилетів з Еміратів літаком. Спочатку в Нідерланди, потім у Німеччину, звідти в Україну. Живе на території столичного іподрому. Має окремі апартаменти.

Ім'я Астурро перекладається як "зірка привабливого щастя". Перші декілька тижнів в Україні кінь ходив сумний.

- А потім мій знайомий араб почав з ним по-своєму розмовляти. Астурро відразу повеселішав. Тепер знайомий раз на тиждень до нього їздить, виводить на прогулянку, розказує щось. Взагалі коні дуже розумні, навіть думки вміють читати. Особливо людини, яка з ними постійно поруч, - каже Вадим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінь випередив скульптора на 30 метрів

Максимчук каже, що ця порода - найкраща в світі. Вона родоначальниця всіх конів. Триста років тому арабські скакуни були в Україні дуже популярними. Їх привозили на кораблях. Кінь такої породи був ще в Богдана Хмельницького.

- А харчується так само, як і всі коні - овес, сіно, висівки, фрукти та овочі. Тільки оливкову олію додаємо, бо він її дуже любить. Там інжир також любив, іноді балуємо, - каже Вадим Максимчук. - У нього збалансоване харчування, як у справжнього спортсмена.

Зараз коня ще не дуже навантажують, він проходить акліматизацію. Півтори години щодня Астурро тренується під наглядом тренерів та ветеринарів. Йому міряють пульс, оглядають чи не хворіє. Кожен день має різні навантаження. Потім їсть, гуляє, відпочиває.

Минулого тижня кінь уже показав себе на іподромних випробуваннях.

- Це були його перші іспити в Україні, які він легко виграв з великим відривом, причому дуже не напружувався. Будь-які іспити на іподромі - це як кастинг для тат і мам. Селекціонери відбирають кращих. Він показав, на що здатний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвищий у світі кінь боїться мишей (ФОТО)

В Україні скакунів цієї породи близько двох десятків, всі залишились з радянських часів.

- В арабських країнах багато друзів у наших бизнесменів. Знаю, що теж мають такі подарунки. Вони менш дешеві, але все одно дуже якісні. Ми плануємо на столичному іподромі відродити арабські скачки. Хочемо, аби підтягнулось більше учасників саме цієї породи, - пояснює Вадим Володимирович.

Людина, яка має коня, може вирішувати будь-які питання, навіть політичні. За словами Максимчука, кінь має стати сучасним голубом миру.

- В Україні цього ще не зрозуміли. Але в будь-якій країні світу, якщо ти коняр, не важливо навіть селекціонер, жокей чи власник, то всі двері відкриваються. Це об'єднує людей. Бо якщо маєш справу з конями, значить чесна і добра людина. Навіть у будь-який гарячій точці Афганістану чи Пакистану можна прийти з конем і домовитись про мир. Не даремно колись казали - півцарства за коня. Це правда, - пояснює голова громадської організації.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий кінь в Україні любить інжир та оливкову олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути