вівторок, 13 грудня 2016 12:07

Над двома областями нависла екологічна загроза

Над двома областями нависла екологічна загроза
фото: vkurse.ua

На території Дніпропетровської та Миколаївської областей незаконний доступ до запасів урану може отримати приватна компанія "Атомні енергетичні системи". Вже упродовж декількох місяців бізнес-групи тиснуть на Держгеонадра, аби держава у незаконному порядку, без проведення аукціону, надала "Атомним енергетичним системам" спецдозволи на користування надрами.

Йдеться про Новогурівську ділянку та Сурську площу в Дніпропетровській області, а також про Михайлівську площу, Сафонівську ділянку та Садову площу в Миколаївській області.

Експерти екологічної галузі вже висловили занепокоєння даною ситуацією, адже уран становить велику радіоактивну небезпеку для життя. Компанія "Атомні енергетичні системи" не має погодження Міністерства охорони здоров'я і документів, що підтверджують захист персоналу, населення та довкілля від іонізуючого випромінювання. А це, відповідно до Закону України "Про видобування та переробку уранових руд" є обов'язковою умовою для отримання спецдозволів на користування надрами, у конкретному випадку – урановими рудами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Країну хтось зливає. Або влада, або люди, які ставлять їй підніжки" - активіст про економічні злочини в Карпатах

Губернатор Миколаївської ОДА Олексій Савченко цю тему відмовився коментувати.

Нещодавно журнал "Фокус" опублікував рейтинг забрудненості областей України. Найнебезпечніші для життя – Дніпропетровська та Кіровоградська, де видобувають уранові руди. Вони мають найвищі показники радонного випромінювання. Це позначається на здоров'ї жителів – тривалість життя у цих областях є чи не найнижчою в Україні, а кількість онкологічних та інших серйозних захворювань постійно зростає.

Зараз ви читаєте новину «Над двома областями нависла екологічна загроза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути