понеділок, 03 жовтня 2011 11:24

На Закарпатті почався сезон виготовлення вина
11

Фото: Фото: Сніжана РУСИН

На Закарпатті в розпалі – сезон виготовлення вина. Винороби намагаються зібрати виноград в ці сухі й сонячні дні. Найінтенсивніше виготовляють вина в Мукачівському, Ужгородському, Іршавському та Берегівському районах.

Василь Анталовський із села Бобовище Мукачівського району в ці дні збирає урожай "Ізабелли" та "Каберне". Каже, треба встигнути до кінця першої декади жовтня.

На подвір'ї біля його будинку в 500-літрових діжках підкисає сусло.

"Учора зібрали із родиною 500 кілограм винограду. Усе перемолов і залив у діжку. Має підкисати днів два-три", - розповідає Gazeta.ua

Готове сусло винороб пускає під прес. Вичавлює з нього сік. На 100 літрів вина необхідно переробити 150-160 кілограмів винограду.

"Видавлений сік заливаю в чисті дубові діжки. Але по вінця не наливаю – щоб було місце для піни, яка збиратиметься під час бродіння. У такому випадку за вином треба постійно спостерігати, аби не зіпсувалось. Якщо наливати бочку по вінця, тоді треба над корком встановити гідрозатвор. Завдяки йому вуглекислий газ виходить назовні через воду. Потрібно весь час знімати наліт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляшку вина продають за 72 тисячі гривень

Винороб вирощує 4 тисячі кущів винограду. Каже, працювати з цим треба весь рік.

"У січні починаю з обрізки виноградних кущів, відтак підв'язую їх. Щойно потепліє – обприскую захисними сумішами. У серпні починається збір винограду, переробка. І так цілий рік. У сезон переробки винматеріалу піднімаюсь о п'ятій ранку, а лягаю – далеко за північ".

Крім цього, Василь Анталовський працює агрономом у місцевому радгоспі "Бобовищанський". Там вирощує виноград.

Виробляє близько двох десятків сухих, напівсухих та десертних сортів білих і червоних вин. Має авторські розробки. Серед них – "Біла Принцеса", "Чорний Принц", "Сонячне Сяйво", "Монолог Душі", "Королівське", "Букет Мартина". Торік на мукачівському фестивалі вина презентував "Чорного Принца". Отримав за нього подарунок – молодого бичка.

Виготовляти вино Василю Анталовському допомагають дружина Ганна, донька із зятем та 81-річний батько Григорій.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті почався сезон виготовлення вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути