понеділок, 20 травня 2013 22:23

На Вінниччині кордон між районами прикрашає мільярд диких ірисів

На Вінниччині найбільша у світі долина дикорослих ірисів. Так впевнені у селі Снітків Мурованокуриловецького району. Понад 10 гектарів землі тут встелили жовті квіти. Нині триває пік їхнього цвітіння.

"Можливо, це єдине у світі подібне місце. По красі ландшафту, кількості ірисів. Займаємося питанням про надання долині статусу заповідника", - розповів депутат Вінницької обласної ради Йосип Кібітлевський.

Місцеві вже не дивуються незвичайній красі долини. Болотисті півники, так ще називають ці іриси, ростуть тут не одне сторіччя. Село було вже відоме В епоху Речі Посполитої. З 1720 року це було містечко Подільського воєводства, Летичевського повіту.

"У селі переповідають легенду, як з'явилася ця долина. Колись, дуже-дуже давно, молода панянка закохалася у звичайного пастуха. Він був кріпаком з сусідського панства. І зрозуміло, що цей шлюб був приречений. Проте, батько дівчини змилувався над дочкою. Пішов до господаря того кріпака. Запропонував викупити хлопця, аби дочка одружилася з вільним чоловіком. Та сусідський пан позаздрив справжньому коханню. Пастуха віддав у рекрути. На місці, де лилися дівочі сльози, виросли іриси. Кольору розлуки. Намагалися підсадити різнокольорові декоративні іриси, не приживаються", - розповів сільський голова села Снітків Віктор Ольшевський.

Іриси ростуть вздовж 5 кілометрів попід річку Карая.

"Якраз у тому місці, де знаходиться межа між двома районами. Барським та Мурованокуриловецьким. Є ще одна історія. Були десять років, коли в долині не зацвів жоден ірис. Місцевий комсомолець розбив молотом кам'яного хреста, який стоїть тут недалеко. Його практично одразу паралізувало. Він розповідав, що йому часто снилося, як він з палицею ходить біля хреста. Мати йому порадила поставити нового. І коли він таки його поставив, хвороба почала відступати. І в долині знову зацвіли квіти", - зауважив Ольшевський.

Селяни запрошують усіх охочих на оглядини долини.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині кордон між районами прикрашає мільярд диких ірисів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути