четвер, 23 серпня 2012 21:47

На відкритті пам'ятника Незалежності у Тернополі трапився конфуз
6

Фото: Фото: Олена ДЗІК

Сьогодні у Тернополі урочисто відкривали пам'ятник Незалежності. Монумент у вигляді жінки з лелекою на колоні поставили на головній площі міста – Театральному майдані.

З нагоди свята у центрі зібралося кілька сотень людей. Багато хто прийшов у вишиванках.

Протягом п'яти хвилин мер міста Сергій Надал, скульптор Іван Сонсядло та виконавець робіт директор "Креаторбуду" Ігор Гуда знімали полотнище з монумента. Проте зняти його не змогли – тканина зачепилася за крила.

Як зазначила в коментарі Gazeta.ua прес-секретар Тернопільської міської ради Катерина Калуш, у такому відкритті пам'ятника простежується символізм.

"Під час відкриття пам'ятника полотнище, яким він був укритий, зачепилося за гострі крила. Ці крила символізують волю народу до державності. Мабуть, у цьому є символізм. Адже сьогодні, на 22-му році незалежності, зовнішні і внутрішні вороги намагаються стримати крила нашого росту. Нас не зупинять жодні труднощі. Ми знаємо, що робити і впевнено йдемо вперед. І відкриття пам'ятника в Тернополі, яке було задумане ще в далекому 1991 році – пряме підтвердження цього", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові знесли пам'ятник Незалежності України

Щоб залагодити конфуз, програму продовжили виступами та концертною програмою. Тим часом до монумента підвезли кран. Робітник завершив те, що не вдалося офіційним особам – таки зняв полотнище. У цей момент люди на майдані навіть зааплодували.

Крім того, на честь Дня прапора біля нового монумента підняли український прапор. За словами організаторів, тепер утворилася єдина композиція з пам'ятника та флагштока.

Конкурс на найкращий пам'ятник оголосили ще торік. Переміг проект скульптора Івана Сонсядла та архітектора Данила Чепіля.

Як розповів під час відкриття архітектор Данило Чепіль, висота монумента разом із постаментом становить близько 14 метрів. Фігуру жінки виготовляли з бронзи у Львові. А от граніт для колони замовляли аж у Китаї.

"В Україні не знайшли такого кольору – бежевого з рожевим", - пояснив Чепіль.

Мер міста Сергій Надал розповів, що вартість монумента – 640 тисяч гривень. За його словами, всієї суми досі не вдалося зібрати. Але головне, що пам'ятник таки поставили. Та очільник міста сподівається, що коштами ще допоможуть як політики, так і прості громадяни.

Зараз ви читаєте новину «На відкритті пам'ятника Незалежності у Тернополі трапився конфуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути