пʼятниця, 20 червня 2014 17:46

На відбитках пальців для шенгена зароблять шалені кошти - експерт

На відбитках пальців для шенгена зароблять шалені кошти - експерт
Фото: nyms-tour.com.ua

В Європі готуються поширити на Україну дію нової візової бази даних. Перед українцями стоятиме вимога - відсканувати пальчики і здати результат при поданні документів на шенгенську візу. Втім, європейський і український підходи різняться: в Україні відбитки пальців збираються зберігати - а це небезпека.

Пояснював заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт з публічної адміністрації Віктор Тимощук у коментарі Gazeta.ua.

"Є велика довіра до Європи, але до України особлива недовіра. Тому що будь-яку базу даних можна купити. І при рівні корумпованості наших органів влади, при неправомірному використанні владних повноважень можна припустити, що збиратимуть інформацію для одних цілей, а використовуватимуть для інших. Для того, щоб знайти злочинця, закрити кримінальну справу. Ці відбитки можна застосувати де завгодно. Ними може скористатися і інша держава", - констатує він.

Віктор Тимощук також відмічає, що зберігатимуть відбитки пальців, які українці зроблять для шенгенської візи, відповідно до законодавства. Поправку до закону "Про єдиний державний демографічний реєстр", яка це регулює, учора прийняли у першому читанні.

"Тут перешкоди родом саме з Державної міграційної служби. Тому що вони, не всі, звісно, а, мабуть, хтось, причетні до корупційних схем. Хтось хоче отримувати шалені кошти", - вважає.

Цікавим є міжнародний досвід. У Європі відбитки пальців не зберігають, вони є тільки у документі особи.

Щодо фінансів. Для українців зробити відбитки пальців не буде додатковою проблемою. "Це питання до держави. Просто ставлять термінали і беруть відбитки пальців. Це не коштуватиме окремо", - відзначає Тимощук.

Нагадаємо, що впровадження Візової інформаційної системи в країнах Східного партнерства, в тому числі в Україні, заплановане на 29 січня 2015 року. Однак ця дата потребує уточнення. Також відомо, що з 1 січня 2015 року Україна планує видавати біометричні паспорти, де також будуть міститися скановані відбитки пальців. На жаль, обмін цими даними не передбачений, для європейської бази даних відбитки доведеться здавати окремо.

Зараз ви читаєте новину «На відбитках пальців для шенгена зароблять шалені кошти - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути