вівторок, 04 жовтня 2011 13:17

На Полтавщині зацвів бузковий гай

На окраїні селища Диканька Полтавської області зацвів бузковий гай. Квіти з'явилися на більшості кущів. Усього в гаю понад 100 сортів бузку, займає він 2 га.

"Таке було і торік восени. Тільки цвіли поодинокі кущі. Людям подобається, - каже селищний голова Валерій Товстій. - Гай зацвів цими вихідними".

Повторне цвітіння може призвести до загибелі рослин, вважає полтавський дендролог Людмила Гомля.

"Головна причина цвітіння - висока температура. 20-21 градуси тепла не характерні для такого періоду часу. Тому ранньо-квітучі рослини плутають весну з осінню, - пояснює Людмила Миколаївна. - Зацвітає не лише бузок. Квітують магнолії, каштани. Повторне цвітіння виснажує рослину, це для неї великий стрес. Від такого бузок може загинути. Цвітіння також спричиняють різні хвороби рослин, забруднення території, відсутність протягів, чи висока щільність насаджень".

Бузковий гай заклали на початку 19 століття за проханням міністра внутрішніх справ Російської імперії, місцевого князя Віктора Кочубея. Місцеві переказують, у родині часто хворіли на туберкульоз. Сімейний лікар порадив посадити бузок, ніби аромат квітів покращує самопочуття. Хвора на туберкульоз донька Кочубея Анна відчула полегшення, коли зацвів гай. Але восени, вона померла. За легендою, її душа досі блукає між кущами бузку. Нині гай розрісся. Там зробили алеї для відпочиваючих.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині зацвів бузковий гай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути