понеділок, 29 липня 2013 17:18

На Львівщині продовжують віднаходити та ховати останки українських воїнів
10

Фото: Фото надані КП "Доля"

16 вояків дивізії "Галичина" перепоховали в неділю у селі Гологори Золочівського району на Львівщині. Вони були віднайдені в околицях села. Пошуком і перепохованням останків українських вояків займається комунальне підприємство Львівської обласної ради "Доля". Воно було створене у 2007 році.

Щороку віднаходять близько півсотні останків. Минулого року це була 51 людина з УПА та Червоної Армії, цього року знайшли вже 32-х. У "Долі" працюють семеро людей. Орієнтуються по документах, свідченнях людей.

"Знайдені вояки загинули в липні 44-го, - повідомив директор "Долі" Святослав Шеремета. -  Санітарне поховання знайшли 10 липня. У спільній могилі, розмірами 2х2 метри та глибиною 1,2 метра, були останки шістнадцятьох людей. Вони належать воякам дивізії "Галичина", яка в липні 1944-го у складі військ Вермахту брала участь у битві, відомій в історії як "Бродівський котел". Те, що останки належать саме воякам-дивізійникам, підтверджують віднайдені в дослідницькому розкопі могили артефакти: остатки тканини від одностроїв, ґудзики від німецької уніформи, взуття, персні, нагороди та інші речі військової амуніції."

Але у спеціалістів "Долі" є сумніви, що всі останки належать саме воякам дивізії. Одна із віднайдених нагород, так званий Лицарський хрест Залізного хреста, зі свастикою і зазначеним роком 1939, не могла належати воякові-дивізійникові. Тому, припускає Шеремета, є підстави стверджувати, що серед похоронених в могилі знаходяться останки як мінімум одного вояки Вермахту. Підприємство не займається розшуком поховань німців, євреїв. Однак якщо випадково натрапляють на їх поховання, передають останки в інші організації.

Зазвичай останки ховають на цвинтарях тих сіл, де вони були знайдені. Або у меморіальних комплексах. Зараз організація займається розшуком воїнів УГА, які загинули у 1918-20 роках і захоронені на території села Більче у Миколаївському районі Львівщини.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині продовжують віднаходити та ховати останки українських воїнів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути