неділя, 20 липня 2014 18:58

На легальному кордоні тебе на органи просто розберуть - біженці з Донбасу пожалілися московському виданню

На легальному кордоні тебе на органи просто розберуть - біженці з Донбасу пожалілися московському виданню
Фото: the-village.ru

Кореспондент The Village поспілкувалася з біженцями з Донбасу, які тимчасово проживають в московському гуртожитку.

Зараз в гуртожитку в Печатниках 58 осіб, серед них багато жінок з дітьми. Виходець з України, якому належить гуртожиток, приймає біженців з Луганської та Донецької областей безкоштовно.

При спілкуванні з кореспондентом люди, які проживають у гуртожитку, не соромлячись розповідали  про те, що їх знімали з поїздів, не даючи перетнути кордон, або ледь  не пустили на органи.

Олексій з Луганська повідомив, що з 500 членів його батальйону "ополчення" вижило всього 15 бійців: " Я з ополчення, наш батальйон знищили. З 500 осіб залишилися тільки 15 живих. Ми прийшли до нашого командування після бою, доповіли обстановку, що від нас нічого не залишилося. Наше командування сказало: беріть автомати, йдіть далі воюйте. Ми вирішили, що краще взяти сім'ю і виїхати. Тому що з автоматами проти танків і мінометів багато не навоюєш. Я встиг взяти ноутбук, двоє шкарпеток і двоє трусів. На попутках дістався до кордону. Зателефонував звідти дружині і брата, сказав, щоб негайно вибиралися: ще добу - і було б уже пізно. Ті люди, що зараз тікають з України, біжать нелегальним шляхом. На легальному кордоні тебе на органи просто розберуть".

Ще одна біженка з Луганська Ганна приїхала в Москву з п'ятирічним сином: " Ми перетинали Кордон на потязі. Але багатьох людей знімали з потягу, кордон перетнути не давали. Але нам попався хороший прикордонник, він нас пожалів і пропустив. Так, я планую тут залишитися. І повертатися назад не можна, там жахи відбуваються. Та й куди повертатися? Там одразу буде суд над тими, хто повернеться, відправлять в які-небудь концтабори. Хочу знайти тут роботу - продавцем або офіціанткою".

Сім'я з Донецької області з двома дітьми повідомила, що їх майно знищила українська армія: " Ми сім'я робочих, все, що у нас було, знищила Національна армія України. Усе господарство, усі речі. Куди бігти, питання не стояло, зрозуміло, що в Росію. Ми вже не повернемося, залишимося тут. У Пушкіно чоловікові пропонують роботу трактористом. Може бути, розглянемо цей варіант".

Більшість проживаючих в гуртожитку людей не планують повертатися додому і сподіваються закріпиться в Москві, отримати російське громадянство.

Але їм не варто розраховувати на райдужні перспективи в російській столиці.

Про це в коментарі виданню розповів муніципальний депутат Максим Мотін.

"Їхати в Москву для цих людей - величезна помилка. Тут вони не зможуть оперативно отримати документи, фактично стануть нелегалами без можливості знайти роботу, зняти квартиру і так далі. Москва - одне з найдорожчих міст світу, навіть москвичеві знайти роботу не так просто, не кажучи вже про людину без документів. Я спілкуюся з низкою організацій, які приїжджали в Печатники і пояснювали біженцям, що їм краще поїхати в ті міста, де для них створені умови: проживання, харчування, допомога психолога, прискорене оформлення документів, потенційні робочі місця. Частина людей поїхала, а цьому гуртожитку повинні були заборонити приймати постояльців, але, як бачимо, багато хто все ще тут, на щось сподіваються", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «На легальному кордоні тебе на органи просто розберуть - біженці з Донбасу пожалілися московському виданню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути