Ексклюзиви
середа, 22 липня 2015 00:07

"На крові наших героїв до влади прийшли шаромижники" - Ярош
20

Фото: Андрій Жигайло

Віче на Майдані Незалежності організоване ДУК "Правий Сектор" на чолі з його провідником Дмитром Ярошем зібрало кілька тисяч людей. Біля Жовтневого палацу шикуються колони "Правого сектору", щоб спускатися на майдан Незалежності.

"Хлопці, хто з бойових, займіть перші черги. Хто не брав участь в АТО - ззаду. У формі – теж наперед. Цивільні й дівчата – назад", - шикує загін командир. "Бойова подруга, бойова!" - розводить руками блондинка років 40 з нашивками медика у камуфляжній формі. Залишається стояти в голові колони.

Загони повільно, з багатьма зупинками по алеї Небесної Сотні йдуть вниз. Скандують "Слава Україні! Героям слава!", "Україна понад усе!", "Путін - х..ло!". На Майдан заходять під поховальну пісню "Пливе кача", під яку прощалися із убитими під час Революції гідності. Деякі люди схлипують.

Вмикають державний гімн. Військові прикладають кулак до грудей, цивільні - долоню. На електричному інвалідному візку Олег "Галичанин" Кундис, 28 років, закріплює білоруський національний прапор та прапор Добровольчого українського корпусу. Каже, що возить для підтримки білоруського побратима, який сидить у Лук'янівському СІЗО. Його звинувачують у викраденні людей. У Кундиса на колінах пов'язки, погано ходить. До нього підходять чернігівські волонтерки, сміються, згадують часи Майдану. Фотографуються.
Над мітингом кружляє безпілотник.

"О, клас, дрон!", - каже Олег. - Бачите, правосєкі вже модні. А, це той, що нам подарувала діаспора. Ми невигідні системі. Я вже рік лікуюся, вісім операцій переніс. Нічого від держави не отримав, лише зарплату для лікарів. Хлопці, які в Мукачевому стріляли, я з ними воював. Це розвідники, група "Сонечко". Два кільця там прорвали. Це міліцейське свавілля, відстріл патріотів. Не перший рік відбувається.

Віче на майдані Незалежності починається із запізненням на пів години – о.19.30. Під стелою збираються близько тисячі осіб. Багато з плакатами, українськими прапорами. Усього на акцію прийшли близько 5 тисяч людей.

Члени "Правого сектору" на Майдан прийшли колоною з Жовтневого палацу. Там у них відбувся закритий з'їзд. Спускаються вулицею Інститутською під вигуки "Слава героям!". Їх зустрічають оплесками. "Хлопці заслужили оплески. Не всі, але багато з них готові голову покласти за Україну. Звісно, всюди є сволочі, які наживаються на війні, але рядові бійці – точно герої", – каже киянин Олексій Великів. Спостерігає з мосту на Інститутській.

Віче розпочинається з молитви. За нею по черзі виступають спікери. Народний депутат Володимир Парасюк зі сцени закликав голосувати за патріотів, "які мають тризуб на грудях". Що має на увазі - не уточнює.

"Нас 23 роки зомбували телебаченням. Не слухайте нікого, йдіть і голосуйте. На виборах, вдома. Головне - думайте головою, - сказав він.

Дисидент Степан Хмара вимагає від президента позбутися корпорації "Рошен", яку він обіцяв продати, коли став главою держави.

"Петро Порошенко спить і бачить, як позбутися патріотів, від яких він відчуває загрозу для себе. Порошенко має припинити керувати Україною як своєю приватною компанією", - сказав зі сцени Степан Хмара.

Майже всі виступи закінчують під вигуки "Ганьба!" та "Революція!".

Комбат батальйону ОУН Микола Коханівський заявив, що в тюрмах побільшало патріотів та добровольців. "Навіть за Януковича не було такого нахабства. Петро Порошенко дограється, що розділить долю Януковича. Нам потрібен третій Майдан. І тільки Майдан вирішує питання в цій країні", - заявив він.

Курйоз виник під час виступу колишнього в'язня, громадського діяча Дмитра Павліченка. Він сказав, що на Майдані зібралося 100 тисяч людей. Усі почали переглядатися. "Хлопців із "Правого сектора" ми, народ, маємо назначити народною міліцією", - каже наостанок Дмитро Павліченко.

Після віче на екрані, що встановили поруч зі стелою Незалежності транслюють документальний фільм "Добровольці Божої чоти". Дивитися його залишилися кілька сотень людей.

О 20:40 слово бере Дмитро Ярош. Люди скандують його ім'я махаючи руками. Той ніяковіючи, підходить до мікрофону.

"Давайте тільки без "Ярош", я ж не Ющенко" - жартує провідник. Люди сміються. "Знаєте, у нас люди люблять творити месій, а я такий же простий і грішний як і всі, хто знаходиться тут. Ми робимо те, що мусимо робити - захищаємо державний суверенітет, територіальну цілісність нашої держави. І чесно кажучи, мене геть не цікавлять прізвища "порошенків", "авакових" та всіх інших. Ми передбачали, що на крові наших героїв, які її тут проливали, прийдуть до влади знову шаромижники, які будуть торгувати нашою Україною". Не прізвища мають змінюватись в нашій країні, а має бути викинутою на смітник історії вся політична перетасована колода. Має бути знищена система внутрішньої окупації. Іншого шляху у нас немає" - сказав Ярош.

Зараз ви читаєте новину «"На крові наших героїв до влади прийшли шаромижники" - Ярош». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути