Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2013 16:24

На книжковому ринку у Львові можна купити книги 18 століття
13

Фото: Фото: Ольга Швед

У центрі Львова 13 років біля пам'ятника першодрукаря Івана Федорова продають вживані книги. Продавці, здебільшого пенсіонери, на розкладачках, кам'яних мурах і просто на землі викладають вживані книги та журнали, радянські значки, платівки та касети. Найдешевшу книгу можна купити всього за гривню, рідкісну - за кілька тисяч. Продавці самі шукають книги на пунктах прийому макулатури або їм приносять львів'яни.

"Навесні понесли книжки, багато радянської класики, і української вистачає. Люди почали євроремонти робити, старі шафи викидають, книги немає куди дівати. От і несуть. Добре продаються Кобзарі 1964 року випуску, або й давніші. Туристи із східної України купують книги про Степана Бандеру та УПА. Додому везуть як сувеніри, у них таких немає. Дитячі книжечки гарно розходяться. Не всі мають можливість за 50-100 гривень у книгарні дитині красиву книжку купити, а тут 10-15 гривень. Як маля виросте, можна мені знову перепродати", - розповідає продавець Денис Гуль.

Продає на ринку п'ять років книги. Найдорожчі книги продають за 500 - 2000 гривень. Це енциклопедії, Біблії, довідники 17-18 століття. Є рідкісні екземпляри.

"От книга кулінарних рецептів 1888 року, видана у Варшаві, Польща. Має назву "365 обєдов". Продаю за 700 гривень, бо то рідкісний екземпляр. Тут правдиві рецепти польських і галицьких страв. Книгу знайшов у своєї бабці на горищі. Одного разу львівський лікар шукав книгу 1900 року випуску - "Людська анатомія". Казав, колекціонує, будь-які гроші заплатить. Лишив номер телефону. Щось подібне знайду - повідомлю його ", - каже продавець Андрій Печорко.

На розкладачці у поліетиленових кульках у нього викладено півсотні старовинних книг. Продавці книжкового ринку мають прибутки від іноземних туристів, які найбільше купують твори українських та російських класиків, карти Львова, книги з історії міста.

"Цей ринок як київська Петрівка, тільки більш хаотичний. Продавці часто кажуть ціну книги після того, як оцінять тебе. Треба довго торгуватися, поки спустять. Кажуть, сюди колись приходив режисер Єжи Гофман зі своєю знімальною групою, коли знімав фільм у Львові. Я купив платівку "ABBA" за 40 гривень і три томи Стівена Кінга по 25 гривень", - каже рівнян Олег Васюта. Приїхав у Львів на вихідних. Книжковий ринок біля Федорова міська влада кілька разів хотіла закрити та перенести в інше місце. Продавці завжди відстоювали цю площу.

Зараз ви читаєте новину «На книжковому ринку у Львові можна купити книги 18 століття ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути