Ексклюзиви
неділя, 21 квітня 2013 17:56

На Херсонщині кримськотатарська мова стала регіональною

На Херсонщині кримськотатарська мова стала регіональною
Володимир Коробов. Фото: ava.md

19 квітня селищна рада Новоолексіївки Генічеського району на Херсонщині визнала кримськотатарську мову регіональною. Рішення підтримали 18 із 20 присутніх на сесії депутатів. Про це кореспондента Gazeta.ua повідомив херсонський політолог Володимир Коробов.

"Для України і українства це не становить ніякої небезпеки, - зазначає фахівець. - Нині кримські татари становлять 37 відсотків з десятитисячного населення селища. Вони своєю мовою користуються постійно. Тож рішення тільки де-юре підтвердило практику, яка вже тут склалася. Ніякої мусульманської загрози я не бачу. Це рішення має скоріше символічне значення, воно заспокоює національну меншину і показує, що її мову, культуру, звичаї в Україні вшановують".

На думку політолога, закон якраз і повинен допомагати мовам національних меншин, а не зводитися тільки до розширення застосування російської мови, якій ніщо не загрожує.

"Треба підтримувати мови національних меншин і робити усе для того, аби вони розвивалися, - упевнений експерт. - У Чаплинському районі є компактні поселення турків-месхетинців, але ця меншість лише формується. Я не думаю, що там оголосять їхню мову регіональною. Турки-месхетинці в основному займаються огородництвом, інтелігенції в них замало, щоб піднімати це питання".

У повсякденному житті мешканців Новоолексіївки мало що зміниться після цього рішення, переконаний політолог.

"На практиці нічого суттєвого не зміниться. Грошей у місцевих рад нема ні на що — ні на державну мову, ні на водопостачання, ні на благоустрій, ні на медичну допомогу. Матеріальна скрута в сільській місцевості така, що не тільки на регіональні мови, а й на елементарні потреби коштів нема. Тому ніяких додаткових витрат не буде. Це тільки позитивний меседж до національної меншини", - зазначає Володимир Коробов.

Нагадаємо, закон "Про засади державної мовної політики" Верховна Рада ухвалила 10 серпня 2012 року. 21 серпня Херсонська облрада на позачерговій сесії надала російській мові статус регіональної і запропонувала сільським, селищним, міським радам розглянути рішення щодо застосування регіональної російської мови, а також інших мов національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «На Херсонщині кримськотатарська мова стала регіональною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути