пʼятниця, 17 травня 2013 13:06

Музичний проект Поплавського "Українська пісня року" визначив найкращих виконавців
12

В Національному палаці мистецтв "Україна" з прямоефірною трансляцією на Першому національному відбулася грандіозна подія – "Українська пісня року-2012".

Це безпрецедентний проект в історії національного телебачення, спрямований на популяризацію української культури, української пісні, української мови. Протягом багатьох років він об'єднує велике розмаїття музичних напрямів, виконавців різних поколінь. Молоді перспективні артисти, зірки вітчизняного шоу-бізнесу і знані корифеї українського мистецтва дарують глядачам свої найкращі твори та композиції, які щороку поповнюють національну пісенну скарбницю.

За кілька годин до початку церемонії відбулася прес-конференція за участі провідних видань і телеканалів України.

Відкрив прес-конференцію Михайло Михайлович Поплавський - меценат, автор ідеї та головний режисер-постановник загальнонаціонального проекту, ректор Київського національного університету культури і мистецтв, народний артист України:

- На сьогоднішній день ми з гордістю можемо сказати, що українська пісня живе і буде вічно жити. І коли деякі політики ставлять питання, скільки процентів української пісні буде в ефірі, то я хочу сказати – українська пісня повинна домінувати, адже ми живемо в Україні. Київський національний університет культури і мистецтв завжди підтримуватиме українську пісню своїми національними проектами і надалі буде популяризувати все українське особливо серед молоді, саме за цим наше майбутнє, тому що без власної пісні, мови й культури немає нації. Я хочу подякувати Першому національному каналу, адже це наш спільний проект, вони дають хороший час "Українській пісні", коли ми близько десяти років тому вперше готувалися до зйомок програми і запросили співаків на запис, багато-хто з них був розчулений і вдячний, адже вони були забуті і тривалий час не з'являлися в українському інформаційному телепросторі. Всі учасники виступають у нас безкоштовно. Ми самі все фінансуємо і підтримуємо їх організаційно та творчо. У нас якісний національний проект - хороший звук, світло, дизайн, костюми, над кожним номером працюють режисери-постановники та балетмейстери. Хочу сказати, що на сьогодні рейтинг Першого національного дуже потужно піднявся за рахунок українського телепродукту. "Українська пісня року" відзначає найкращих виконавців, які зробили вагомий внесок у популяризацію та розвиток національної пісні".

Серед учасників прес - конференції була і ведуча церемонії нагородження народна артистка України Наталія Бучинська:

- Я дуже рада, що працюю над таким проектом із Михайлом Поплавським та іншими воістину видатними артистами, адже разом ми піднімаємо українську пісню. Я вважаю себе патріоткою і ті, хто з моєю творчістю, знайомий, знають, що без української пісні не відбувається жоден мій виступ. Для мене дуже престижно брати участь в "Українській пісні року" і я надзвичайно щаслива, що працюю в такому проекті в ролі ведучої разом із метром, ректором КНУКіМ, народним артистом України та професіоналом високого рівня.

Шанувальники української пісні з нетерпінням чекали цієї події увесь рік і ось настала неповторна урочиста мить – оголошення номінантів "Української пісні року 2012". Кожного лауреата зустрічали бурхливими незгасаючими оплесками та букетами квітів, адже звучали улюблені і близькі серцю кожного пісні.

Виконавці номінувались у трьох категоріях: "МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ", "ГОРДІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ" та "ЛЕГЕНДИ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ".

У номінації "МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ" за виконання пісні "Тече вода" Марія Яремчук здобула нагороду "Відкриття року"; Ірина Федишин з піснею "Україна" отримала музичну відзнаку "Мелодика української пісні" за пісню "Коханий"; кришталеву нагороду "Талант року" одержала Тоня Матвієнко, а "Хітовим гуртом року" стали "Антитіла" - виконавці композиції "Невидимка".

В номінації "ГОРДІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ" були нагороджені: в музичній категорії "Щирість української пісні" – народна артистка України Наталія Бучинська за пісню "Ми українці"; заслужені артисти України Катерина Бужинська та Петро Чорний, як "Український дует року" з піснею "Дві зорі"; народний артист України Віталій Білоножко за виконання пісні "Віват, чоловіки" в категорії "Взірець української пісні"; народний артист України Павло Зібров за пісню "Ти – тільки ти" – "Еталон української пісні". Популярною серед молоді стала пісня "Приречений на любов" у виконанні народного артиста України Михайла Поплавського, за яку він був удостоєний музичної нагороди "Гарант української пісні" .

"ЛЕГЕНДАМИ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ" були відзначені: геніальний маестро, народний артист України Дмитро Михайлович Гнатюк за виконання пісні "Два кольори" поповнив свої музичні нагороди новою у категорії "Митець української пісні, заслужена артистка України Анжеліка Рудницька за пісню "В ніч на Купала" музичною нагородою "Гідність української пісні"; народний артист України Іво Бобул за виконання пісні "Любов крізь літа",був нагороджений, як "Оберіг української пісні", народний артист України Іван Попович за виконання пісні "Примиріться сини", як "Патріот української пісні".

Головна умова проекту "Української пісні року", як завжди, незмінна – виконання пісні українською мовою. Не зважаючи на максимальну українськість заходу, конкурс впевнено можна називати міжнародним. Серед лауреатів нагородження були артисти з Росії та Білорусії – Олександр Сєров та Б'янка. Виходець із України, який більше 30 років мешкає в Москві, народний артист Росії Олександр Сєров виконав пісню Дмитра Михайловича Гнатюка "З полонини", а корінна білоруска виконала романтичну пісню "Відпусти".

На прес-конференції народний артист Росії Олександр Сєров пригадав про давню дружбу з Михайлом Поплавським та любов до української пісні, яка об'єднує їх обох:

- Ми всі повертаємося туди, де проходило наше дитинство. У даному випадку ми з Михайлом Михайловичем родом з одного краю. Ми не знали, будучи хлопчиськами, що нас чекає в майбутньому, але сьогодні ми сидимо тут з Михайлом Михайловичем - людиною номер один, який робить величезну справу для розвитку української пісні. Думаю, що не один я, а також і мої колеги, будуть обирати до свого репертуару українську пісню. У цьому полягає глибокий сенс митців, не політизувати ситуацію, а робити спільну справу для того, щоб завжди душею і серцем бути разом в одному дусі, в одних помислах, в одному русі. Я безмірно щасливий приїжджати сюди, сьогодні я тут і це щастя!

Зараз ви читаєте новину «Музичний проект Поплавського "Українська пісня року" визначив найкращих виконавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути