субота, 29 серпня 2015 09:22

Муженко готовий відповідати за усі провали АТО

Муженко готовий відповідати за усі провали АТО

Щоб оцінити обстановку в зоні АТО, доцільність чи недоцільність прийняття командуванням тих чи інших рішень, треба бути в той час, в тому місці, в тих обставинах, конкретно бачити ситуацію своїми очима.

Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" заявив начальник Генерального штабу Віктор Муженко, коментуючи прорахунки українських військових, що призвели до втрат, котлів і здачі позицій окупантам.

"Це один з основних принципів військового мистецтва. Тільки так можна зрозуміти логіку тих рішень. Це стосується не тільки Іловайська. Що ж стосується помилок - це питання риторичне. Про доцільність тих чи інших прийнятих рішень можна вести розмову. Відповідальності я не боюся, я її на себе взяв тоді, коли віддав наказ знищити угруповання терористів в Донецькому аеропорту. Це була моя відповідальність, моє рішення, і воно поклало успішний початок АТО ", - заявив він.

Муженко нагадав: після того, як терористи в травні 2014-го зайшли в новий термінал, він підняв питання про дозвіл на застосування зброї.

"Отримав його після, скажімо так, тривалого спілкування. Не знайшлося тих, хто міг би взяти на себе відповідальність, хоча посадовими обов'язками деяких це було передбачено. 26 травня ми поставили терористам ультиматум, вимагаючи покинути територію аеропорту. Вони його не виконали", - зазначив начальник Генштабу.

"Тоді пара штурмовиків завдали удару по аеропорту. Після цього в Російській Федерації проти генерала Муженка було порушено кримінальну справу. Я несу відповідальність за всі рішення, які приймав. У тому числі за ті, які призводили до втрат. Я відчуваю свою відповідальність і, можливо , частину своєї провини за загибель кожного військовослужбовця. Повірте. Непросто приймати рішення, коли ти розумієш, що за ними можуть стояти втрати, якщо ти знаєш, що тебе можуть звинуватити у всіх промахах, у всіх гріхах, твоїх і не твоїх. Така специфіка військової служби. Така специфіка військового ремесла ", - сказав Муженко.

За його словами, людей, здатних приймати рішення, "не так багато, як хотілося б", і саме "в них спрямовані стріли критики".

Як повідомлялося, Муженко підтримує збільшення чисельності української армії до 250 тисяч чоловік і пояснює це погрозами російської агресії.

Зараз ви читаєте новину «Муженко готовий відповідати за усі провали АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути