неділя, 29 травня 2011 17:20

Можлива реформа шенгенської системи українців не торкнеться - експерт

Можлива реформа шенгенської системи українців не торкнеться - експерт

Директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає, що Україну не торкнуться можливі зміни в шенгенській системі. Про це він пише в газеті "Дзеркало тижня. Україна", йдеться в повідомленні ЛігаБізнесІнформ.

На думку експерта, остаточний текст рішення з реформування шенгенської системи буде доступний після його затвердження самітом Європейської ради 23-24 червня цього року, проте вже зараз зрозуміло, що інформація про колапс шенгенської системи виявилася передчасною.

Сушко також відзначає, що країни-члени ЄС продовжують вважати свободу пересування одним з найцінніших надбань європейської інтеграції, і не збираються від неї відмовлятися.

Крім того, експерт висловив упевненість в тому, що ніяких безпосередніх істотних змін для громадян третіх країн (в тому числі Україна), що оформляють шенгенські візи та подорожуючих по Європі з такими візами, не відбудеться. На думку Сушка, у разі, якщо на будь-яких внутрішніх кордонах ЄС прикордонний контроль буде тимчасово відновлюватися (а це передбачено лише як крайній захід кризового реагування у виняткових ситуаціях), то у пасажира виникне тільки необхідність зайвий раз продемонструвати наявність паспорта з візою на даному кордоні, щоб продовжити подорож.

Прикордонний контроль, здійснюваний вибірково, не призведе навіть до істотної зміни графіка руху громадського транспорту.

"Ніяких серйозних розмов про скасування шенгенських віз і повернення до виключно національних віз в ЄС немає і не передбачається", - говориться в публікації.

Нагадаємо, Євросоюз може частково призупинити дію Шенгенської угоди. До таких крайніх заходів ЄС підштовхнула ситуація на півдні Європи, де не припиняється наплив іммігрантів з Північної Африки, в основному Тунісу і Лівії. Тисячі нелегалів буквально окупували італійський острів Лампедуза.

Раніше Президент Франції Ніколя Саркозі висловився за збереження Шенгенської зони, проте не в її нинішньому вигляді.

"Ми хочемо, щоб Шенгенська зона продовжувала діяти, але Шенген необхідно реформувати", - заявив французький Президент за підсумками зустрічі з Прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі.

Також нагадаємо, що міністри внутрішніх справ країн-членів Євросоюзу на спеціальному засіданні вирішили відновити паспортний контроль в країнах Шенгенської зони. Тепер рішення про реформування повинні схвалити прем'єр-міністри та президенти країн-членів ЄС, а також Європарламент.

До Шенгенської зони входять 22 країни ЄС, а також Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія і Ісландія.

Зараз ви читаєте новину «Можлива реформа шенгенської системи українців не торкнеться - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути