понеділок, 30 липня 2012 18:43

"Моїй дочці п'ять куль випустили в голову! Горіти вам і вашим дітям в пеклі!" - суд над вбивцями працівників банку
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

30 липня в Донецьку повинно було початися перше слухання у резонансній справі про розстріл п'ятьох співробітників відділення по обслуговуванню VIP-клієнтів "ПриватБанку". Після того, як засідання зірвалося, батьки жертв ледь не побили батьків головного обвинуваченого.

Зал судового засідання не міг розмістити всіх бажаючих, в задусі при сорокаградусної спеці в невеликому приміщенні зібралося близько 50 чоловік - родичі, друзі учасники процесу та журналісти. Потерпілі принесли з собою фотографії жертв.

Нагадаємо, в закритому нині відділенні на проспекті Театральному 29 грудня 2011 року були вбиті молоді жінки: Олена Отачкіна, яка працювала керівником, менеджери Олена Гініятулліна та Тетяна Шевцова, касир Тетяна Бурцева, а також 45-річний охоронець Вадим Бондаренко.

"Дівчата в цьому ВІП-відділенні були як на підбір - всі розумниці, всі красуні, ввічливі, уважні", - розповів один з колишніх клієнтів відділення, який прийшов підтримати потерпілих.

"Одна із загиблих була вагітною. У керівника була дочка, яку мама ще годувала грудьми. Зараз дівчинці майже 2 роки і вона називає бабусю мамою", - про це розповіла сім'я загиблої Олени Отачкіної. Ще дві загиблі дівчата не встигли стати мамами. Батько Олени Гініятулліної помер на 38-й день після смерті доньки.

До суду під посиленим конвоєм доставили п'ятьох обвинувачених. Крім Сергія Ломако та Максима Рудичева, яких звинувачують у кровопролитті, на лаві підсудних опинилися двоє людей, які звинувачуються в тому, що вони виготовили зброю, з якої було скоєно вбивство, і напарник Рудичева Олександр Слива. Рудичев і Слива потрапили під підозру в першу чергу, оскільки займалися установкою систем відеоспостереження по всім відділенням "ПриватБанку" в Донецьку. Звинувачення вважає, що охоронець впустив Рудичева, оскільки він часто бував у відділенні та дружив з персоналом.

Суддя закрив процес через 5 хвилин після початку. Виявилося, що не з'явилися адвокати трьох підсудних. Оскільки законом не передбачено слухання справи по такому тяжкому обвинуваченні без присутності захисників, суддя не міг почати розгляд кримінальної справи по суті. Але родичі жертв угледіли в перенесенні умисне затягування.

Між родичами убитих і родичами головного обвинуваченого зав'язалася перепалка. Обурені потерпілі протягом 30 хвилин після відходу судді відмовлялися покидати зал. Вони вимагали слухати справу без захисників підсудних, проклинали вбивць, тих, хто їх захищає і їхніх дітей.

"Один з адвокатів поїхав на море, двоє не з'явилися з незрозумілих причин! Ми звертаємося до всіх, від кого це може залежати - вплинути, щоб ходили в суд! Нам дуже важко морально і фізично їздити до суду, багато хто з нас стали гірше себе почувати, багато проживають в інших містах. Враження, що над нами знущаються, добивають!" - звернувся до журналістів батько Олени Отачкіної Микола Володимирович Вознюк, який приїхав до суду з Шахтарська (Донецької області).

"Моїй дочці п'ять куль випустили в голову! Цілий рік ці вбивці ходили в це банківське відділення, входили в довіру! А потім жодна відеокамера не працювала, з тих, що вони встановили!", - кричала мати загиблої Тетяни Шевцової Людмила Максимівна.

Родичі обурювалися тим, що сім'я головного обвинуваченого Рудичева брала участь в теле-шоу в Києві, де було висловлено думку про його невинність.

"Жоден злочинець не прийде до своєї мами і не скаже: "Іду вбивати, мамочко!". Нехай буде проклятий весь ваш рід! Горіти вам в пеклі - вам і вашим дітям!", - кричала тітка загиблої Шевцової Катерина Максимівна.

Мати Максима Рудичева продовжувала захищати свого сина: "Вас побили б так, ви б не в тому ще зізналися!".

"Ми вимагаємо смертну кару нелюдам! Тільки ціною свого життя вони можуть спокутувати те, що натворили!" - кричала Ольга Максимівна, ще одна тітка загиблої Тетяни Шевцової

Родичі так само вимагали, щоб для суду були створені нормальні умови.

У батька Тетяни Бурцевої через хвилювання і спеку трапився серцевий напад, йому викликали швидку, однак бригада приїхала із запізненням на 40 хвилин, коли чоловік уже покинув будівлю суду.

"Нам виділили зал, в якому немає місця, мікрофони не чути - ми не зрозуміли, що говорив суддя", - скаржився батько загиблої Тетяни Бурцевої.

"Дочка на роботу їздила на таксі в апараті Ілізарова - зламала ногу і 8 місяців була в гіпсі, але їздила! Їй хтось з клієнтів подарував пляшку дорогого шампанського, провідуючи в лікарні, її вона берегла на 30-річчя, їй 11 серпня повинно було виповнитися 30 років, - розповіла кореспонденту Gazeta.ua мама Тетяни Шевцової, яка приїхала на суд зі Старобешевого (Донецької області). - Ніколи Таня не говорила, що в неї така небезпечна робота, їй пропонували роботу у нас в місті, а вона відповідала, що у неї тут прекрасний колектив".

Потерпілі переконані, що на лаві підсудних саме ті, хто вбивав, хоч у справі чимало "білих плям".

Як стверджує звинувачення, раніше судимі жителі Донецька Сергій Ломако та Максим Рудичев, яких затримали у вечір, після скоєння вбивства, вистрілили двічі на кожну жертву. На місці події були виявлені торт, і інші сліди свята, а також на столах загиблих співробітниць банку лежали великі суми грошей. Гроші клієнтів були і під столом у двох портфелях. Чому їх не взяли злочинці, досі залишається питанням, на яке у слідства немає відповіді. За версією звинувачення, Ломако та Рудичев встигли зробити як мінімум 10 пострілів, але не встигли згребти гроші. Нібито злякалися, бо спрацювала сигналізації і втекли без копійки. Захист Рудичева - єдиного, хто не визнав свою провину - вважає, що відбулося замовне убійтсво з невстановленими замовниками, виконавцями і мотивами.

У Сергія Ломако та Максима Рудчева близькі родичі працювали в міліції, у Ломако - батько, у Рудичева дядько займали високе становище.

"Ломако - мажор, в 19 років їздив на БМВ, - розповів Gazeta.ua його сусід одного з головних обвинувачуваних. - Він був судимий за замах на вбивство. Вистрілив в голову чоловікові, намагаючись забрати майно, той не загинув лише в силу випадковості" .


Зараз ви читаєте новину «"Моїй дочці п'ять куль випустили в голову! Горіти вам і вашим дітям в пеклі!" - суд над вбивцями працівників банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути