Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2013 14:58

"Мовний контроль" стає на захист прав україномовних споживачів

"Мовний контроль" стає на захист прав україномовних споживачів
Фото: radiosvoboda.org

Українці вдаються до підтримання прав україномовних користувачів самостійно, оскільки вважають, що українська мова неправомірно утискається. Про це йдеться на сайті так званого "Мовного контролю" - порталу захисту прав україномовних споживачів.

"Помічаєте, що зневажають Ваші права як клієнта на отримання інформації українською мовою? Набридло скаржитися друзям на дискримінацію та ставити лайки під демотиваторами? Хочете змінити цю країну? Беріться до діла! Створюйте скарги за 3 хвилини та 3 кроки на компанії та заклади, що ігнорують право на мову. Ініціатива "Дріжджі" запускає "Мовний контроль" – сервіс захисту прав україномовного споживача."

На сайті інціативи пропонують поскаржитися на компанії та заклади, які ігнорують україномовного споживача, зокрема у закладах харчування та у маркуванні споживчої продукції.

"Вирішили запустити сайт в річницю голосування у Верховній Раді України за так званий мовний закон Ківалова-Колесніченка, - каже Юрій Фартушний, юрист та активіст ініціативи. - Мета — допомогти споживачам захистити їхні права. Користувачі "Мовного контролю" можуть залишити на сайті три види скарг: відсутність маркування непродовольчих товарів; відсутність маркування продовольчих товарів; обслуговування в закладах ресторанного господарства. Найближчим часом "послуг" побільшає".

На сайті потрібно вибрати тип порушення, заповнити необхідні поля (прізвище, ім'я, адреса і назва установи), завантажити на сайт відсканований чек. "Мовний контроль" створює готову скаргу, яку надішле в Держспоживінспекцію. За рік дії мовного закону Колесніченка-Ківалова волонтери ініціативи "Дріжджі" відвідали близько 400 ресторанів, кількадесят підприємств роздрібної торгівлі. Після втручання 60% закладів поліпшили мовну ситуацію: в закладах громадського харчування та магазинах з'явилися україномовні меню та інструкції, працівники почали спілкуватися з клієнтами українською.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний контроль" стає на захист прав україномовних споживачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути