четвер, 23 лютого 2012 14:58

Мовне питання вже нікого не хвилює, окрім купки маргіналів — експерт

Мовне питання вже нікого не хвилює, окрім купки маргіналів — експерт

Кримський парламент звернувся до Верховної Ради із закликом підтримати законопроект "Про основи державної мовної політики".

Його внесли на розгляд нардепи -"регіонали" Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

"Законопроект, поряд зі зміцненням статусу державної мови, спрямований на вільний розвиток і рівноправність усіх національних мов", - сказано у зверненні.

"Мовне питання в Україні, зокрема в Криму є темою для політичних спекуляцій, - зауважив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 39 років. - Насправді ніякої проблеми тут нема. Розмови про утиски російської мови чи про потребу її особливого захисту — це пустопорожні балачки. Варто підійти до будь-якого газетного кіоску, щоб переконатися, що періодичні видання російською значно переважають українські. Захисту якраз потребує українська мова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ківалов зачитав з папірця "мрію" українців: "Кожен зможе читати російською мовою"

Спекуляції на цю тему прогнозовано виникають напередодні передвиборчих кампаній.

"Регіонали" прийшли до влади в тому числі і завдяки темі захисту прав російськомовного населення. Вони не виконали жодної зі своїх обіцянок, тому знову вийматимуть із рукава стару заяложену карту. Знають, що ця тема потужно працює на Сході та Півдні", - впевнений він.

Партія регіонів, маючи більшість у парламенті, досі не зробила російську мову другою державною, бо чудово розуміє, що це розколе Україну.

"Коли "регіонали" були в опозиції, їм вигідно було "ділити" країну на різні сорти. Вони не претендували на успіх у західних областях, трималися за східний електорат. Тому роздмухували питання мови, "бандерівців", дружби з Росією, щоб забезпечити собі підтримку. Коли Янукович став президентом, регіональний аспект відпав, бо його команда отримала владу над всією країною. Вони зрозуміли загрозу в постановці цього питання, тому почали спускати його на гальмах. Зараз підтримка "регіоналів" різко падає, тому вони вирішили повернутися до перевіреної політичної спекуляції. Хоча переважну більшість населення, окрім купки якихось маргіналів, мовне питання вже не хвилює", - зазначив Тимчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР планують "попіклуватися" про російську мову вже до кінця цього скликання

Разом із тим, дві державні мови не можуть консолідувати українське суспільство.

"Радше навпаки — стане подразником для розколу. Я вважаю, що треба заборонити спекуляції на цю тему. У суспільстві такі розмови мають сприйматися як ознака поганого тону. Від чого треба захищати російську мову? Люди вільно спілкуються нею у побуті, мають доступ до російської літератури, без жодних проблем на нашу територію транслюються російські телеканали".

Прибічники посилення статусу російської мови посилаються на європейську Хартію мов меншин, хоча вона не вимагає запровадження в Україні другої державної мови.

"Там ідеться про захист мов, для яких існують загрози зникнення. Російській нічого не загрожує. Є іще один важливий аспект: якщо вимагати від чиновників знання усіх мов меншин, то вони мають стати поліглотами. Або в кожному державному органі тримати штат перекладачів. Економічно вигідно мати одну державну мову. В Україні це може бути тільки українська", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Мовне питання вже нікого не хвилює, окрім купки маргіналів — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

142

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути