середа, 25 червня 2008 19:43

Мовлення Бі-Бі-Сі в Молдові і Румунії з 1 серпня припиняється

Про закриття Румунської служби оголосила Всесвітня служба Бі-Бі-Сі. З 1 серпня цього року припиниться мовлення на румунській мові в Румунії і Молдові, а також оновлення вебсайту румунською мовою BBCRomanian.com. Заощаджені гроші підуть на Арабську службу.

"Рішення про припинення мовлення румунською мовою було зумовлене дуже обмеженими фінансовими рамками, в межах яких оперує Всесвітня служба Бі-Бі-Сі", - відзначив директор Всесвітньої служби Найджел Чепмен, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Рішення про закриття служби було схвалене Радою опікунів Бі-Бі-Сі і міністром закордонних справ Британії Девідом Мілібандом.

Про цьому приймалися до уваги наступні чинники: наскільки аудиторія потребує продовження цього мовлення, як змінився загальний ландшафт засобів масової інформації Румунії, а також тривале зниження впливу цієї служби Бі-Бі-Сі.

Рішення про бюджет Всесвітньої служби Бі-Бі-Сі дозволило збільшити ресурси для нових проектів, таких як розширення телевізійне мовлення на Арабську службу Бі-Бі-Сі і службу Бі-Бі-Сі на мові фарсі.

На FM-частотах Румунської служби в обох країнах як і раніше можна буде слухати передачі Всесвітньої служби Бі-Бі-Сі англійською мовою, а в Кишиневі - також російською (за угодою про ретрансляцію з радіостанцією "Срібний дощ" на 107,9 мгц) і українською.

Зі вступом Румунії до Євросоюзу Румунська служба Бі-Бі-Сі залишилася єдиною з частиною Всесвітньої служби, чия основна аудиторія перебувала в межах ЄС.

Проте це рішення також поставило організацію перед необхідністю жорсткої економії: для того, щоб покрити витрати існуючих служб, що ростуть, показник річної економії повинен складати 3%.

В результаті закриття служби, яке зачепить 46 співробітників (30 в Бухаресті, чотири в Кишиневі і 12 в Лондоні), буде досягнута щорічна економія в 1,3 мільйона фунтів стерлінгів.

"Ми зробимо все, що в наших силах, для того, щоб їм була забезпечена справедлива фінансова компенсація - як у Великобританії, так і за її межами. Ми підтримаємо їхні спроби знайти іншу роботу", - пообіцяв Чепмен. Мовлення Бі-Бі-Сі на коротких хвилях в Румунії і Молдавії не користується популярністю в цих країнах і нерентабельне, мовиться в прес-релізі. Одночасно в цих країнах відбулася консолідація медіаринку, що ускладнило пошук партнерів для ретрансляції в діапазоні FM.

"Як і інші мовні служби, що ведуть мовлення на Європу, Румунська служба Бі-Бі-Сі історично походить з часів Другої світової війни. Вона чесно служила своїм слухачам в роки холодної війни і аж до сьогоднішнього дня", - заявив Найджел Чепмен.

За його словами, мовлення Усесвітньої служби Бі-Бі-Сі на всіх інших мовах до квітня 2011 року залишиться незмінним.

Постійне мовлення Румунської служби Бі-Бі-Сі почалося 15 вересня 1939 року. З 1989 року діяли бюро Румунської служби в Бухаресті і Кишиневі.

Відзначимо, що буквально днями за низьку популярність і погану якість в США закрили телеканал арабською мовою, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Мовлення Бі-Бі-Сі в Молдові і Румунії з 1 серпня припиняється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути