вівторок, 25 лютого 2014 15:06

Митрополит Онуфрій опиратиметься об'єднанню церков в Україні — фахівець

Митрополит Онуфрій опиратиметься об'єднанню церков в Україні — фахівець

Доктор богословських наук і філософії Дмитро Степовик вважає, що нині сприятливий момент для об'єднання православних церков в Україні. Про це він заявив кореспонденту для Gazeta.ua, коментуючи призначення митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія місцеблюстителем Київської кафедри УПЦ Московського партіархату.

"Було б гірше, якби місцеблюстителем призначили одеського чи донецького митрополита, які відомі своїми відверто проросійськими поглядами, - зазначає експерт. - Але й не дуже добре, бо отець Онуфрій належить до сепаратистської групи, яка хоче залишитися у підданстві Московського партіархату. Мені знайомі з Буковини розповідали, нібито він казав: "Які ви українці? Ви буковинці". Тобто, він вважає мешканців області окремим народом".

На думку фахівця, митрополит Онуфрій опиратиметься об'єднанню церков в Україні.

"Якщо йтиметься мова про можливість об'єднання цієї церкви з Київським патріархатом, то він буде руками й ногами проти, - упевнений релігієзнавець. - Нині сприятливий момент для такого об'єднання на патріарших засадах. Українська православна церква Київського партіархату вже 23 роки є партіаршою, а не помісною. Вона виконує велику молитовну роль в житті українського народу, що підтверджується статистичними даними про кількість приходів у вірян".

Треба дочекатися перших заяв Онуфрія, тоді буде ясно його наміри, зазначає Дмитро Степовик.

"Зрештою, люди міняються, побачимо, якими будуть перші заяви місцеблюстителя, - зауважує експерт. - Зрештою, яким би хворим не був митрополит Володимир Сабодан, останнє слово залишається за ним. Місцеблюститель не може приймати кардинальних рішень. І не обов'язково він буде обраним новим предстоятелем церкви. Процедура обрання складна. Вибори на засіданні Синоду проходять у два тури".

Об'єднання церков може статися лише за нового Київського митрополита, вважає експерт.

"Це об'єднання потрібно для добра українського народу. В УПЦ Московського партіархату є чимало священників, які займають євангельську позицію нормально сприймають Київський патріархат і його очільника Філарета. Хоча Онуфрій іншої думки. Але я вірю, що Господь працює над серцями людей, і отець Онуфрій піде на примирення задля миру і добра для вірян. Три православні церкви в Україні — це ненормально. Новим митрополитом об'єднаної церкви може бути обраний священник і з Московського патріархату", - припускає Дмитро Степовик.

Як повідомлялося, вчора в Києві на засіданні розширеного Священного Синоду УПЦ Московського патріархату було прийнято рішення про вибір на місце місцеблюстителя (охоронця) Київської кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія (у миру Орест Березовський). Це пов'язано з тим, що Володимир Сабодан не може виконувати своїх обов'язків за станом здоров'я.

Нагадаємо, УПЦ Київського патріархату запропонував УПЦ Московськоого партіархату значно інтенсифікувати діалог з метою створення єдиної помістної Української Православної Церкви.

 

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Онуфрій опиратиметься об'єднанню церков в Україні — фахівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути