неділя, 08 липня 2012 00:51

Митних собак дресують на справжніх наркотиках
8

Фото: фото: Аріна Кантоністова

5 липня в райцентрі Ямппіль на Вінниччині провели міжнародні кінологічні змагання серед митних служб. В них взяли участь представники Польщі, Росії, Білорусі, Азербайджану, Молдови та України.  До містечка привезли близько сотні дресованих псів елітних порід.

Змагання провели на місцевому футбольному стадіоні, який відремонтували спеціально під чемпіонат. Визначали найкращого митного собаку та її господаря у кілька етапів. Виявлення наркотиків серед багажу, у легкових та вантажних автомобілях. Усі вправи робилися на швидкість, з максимальним часом до п'яти хвилин.

Організаторів та учасників змагань засмутила спека. Температура повітря того дня досягала до 35 градусів тепла.

"Коли температура +25, собаки мають працювати у полегшеному режимі. Пів години роботи, 15 хвилин відпочинку. Адже спека негативно впливає на чутливість тварин. Сьогодні собакам вкрай важко", - зауважив керівник митної Служби України 40-річний Ігор Калетнік, п'ять років тому той отримав звання генерал-майора.

Господарі псів переживали, що їхні тварини отримають тепловий удар. Почалися змагання з 9 ранку, а закінчилися опівдні.

"Ну не може вона нормально працювати, тому і не показує результатів", - пояснив власник семирічної вівчарки Діни, й уточнив, що в митній службі собаки працюють лише до восьми років. Після цього їх відправляють на пенсію. Більшість дресувальників залишають таких тварин у себе  дома.

"Всі собаки розумні, без виключення. Якщо хтось не показує результатів, це вина дресувальника. З собаками, потрібно спілкуватися, як з дітьми. Сьогодні змагаються породи, які спеціалізуються на виявлені наркотиків. В кожній країні своя специфіка. От в Україні, зокрема у Вінницькому регіоні, здебільшого переправляють маріхуану. Бо тут межують з Молдовою. А в Білорусі ми акцентуємо увагу на екстазі та амфітамінах. Бо їх намагаються переправляти з Прибалтики. Щоб собака їх виявляла, з дитинства їй в іграшку додають ці речовини. І у формі гри навчають знаходити. Ми використовуємо абсолютно справжні вилучені у контрабандистів наркотики. Їх нам передають з судів", - зауважив суддя з Мінську Євген Кобець.

Найкращою митною собакою визнали дворічну бельгійську вівчарку Браун.

"З Брауном ми вперше беремо участь у змаганнях. Дресувати його почала рік тому. Працюємо з ним в російському аеропорту Шереметьєво. Неодноразово мій пес виявляв заборонені речовини. Скільки на його рахунку кілограмів, казати не буду. Це погана прикмета. Бо контрабандисти мстиві люди. Був випадок, коли на одній митниці отруїли одразу 30 собак", - розповіла Анна Родченко з Москви.

Для митних служб зазвичай використовують собак порід: німецька та бельгійська вівчарки, лабродори, спанієлі, бігелі.

В Україні на митниці працює 300 кінологічних команд. Ще три роки тому їх було 77.

Зараз ви читаєте новину «Митних собак дресують на справжніх наркотиках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути