середа, 03 грудня 2014 12:11

"Місія Rosetta складніша за політ на Місяць": Чурюмов прочитав лекцію у Києві
7

Фото: Наталія Лексау

2 грудня в Астрономічній обсерваторії КНУ імені Тараса Шевченка прочитав лекцію, присвячену космічній місії Rosetta, український астроном Клим Чурюмов. Ціль місії - дослідити комету 67P/Чурюмова-Герасименко, названу на честь її першовідкривача Клима Івановича.

Комети цікаві астрономам, бо на них можна виявити первинну речовину – ту, яка за 4,6 мільярда років майже не змінилася завдяки маленькій масі комет, зауважив Чурюмов під час лекції. Додав, що відкриття комет були для нього великим джерелом натхнення і що місія "Rosetta" насправді є складнішою навіть за політ на Місяць.

"Набагато складнішою, тому що на кометі сила тяжіння маленька – складно було передбачити, як Philae (спусковий модудь "Філі" - ред.) зможе приземлитися, тому були придумані такі інструменти, як гарпуни, маневровий двигун. Але не все спрацювало, на жаль, а мало би бути ідеально. Очевидно, за 10 років польоту (апарат Rosetta було запущено у 2004 році – ред.) з цими механізмами щось сталося", - зазначив Чурюмов.

За його словами місія "Rosetta" посідає одне з провідних місць в історії досліджень космосу, особливо в останні роки.

"Це унікальна, видатна місія, яка дійсно відкрила нові двері в науці: в астрономії загалом і вивченні малих небесних тіл зокрема, до яких належать комети, астероїди та метеори", - сказав дослідник.

"Філі" встиг зібрати достатньо даних, які тепер вивчають астрономи. Зокрема, у ґрунті комети було знайдено органічну речовину. Саме комети свого часу могли занести органіку на Землю, зазначає вчений.

На запитання, чи виправдовують таку довготривалу та дорогу місію ті відкриття, які вдалося зробити, Чурюмов відповів: "Звичайно! Вже сам факт посадки апарату на комету виправдовує всю місію".

На лекцію прийшли близько 300 осіб – більше, ніж могла вмістити конференц-зала обсерваторії. Через це Клим Іванович пообіцяв провести повтроні лекції.

10 років тому з метою дослідження комети 67P/Чурюмова-Герасименко Європейське космічне агентство (ESA) розпочало місію "Розетта" (Rosetta), витрати на яку склали майже 1,5 мільярди євро. 2 березня 2004 року було запущено космічний апарат "Розетта" (Rosetta), який складається з зонду Rosetta space probe та спускового модуля Philae lander.

Всі ці роки "Розетта" летіла до комети 67P, щоб висадити на ній модуль "Філі", оснащений низкою інструментів для досліджень і батареєю, розрахованою на 60 годин автономної роботи.

Клим Чурюмов – український учений, доктор фізико-математичних наук, директор Київського планетарію, співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, автор понад 800 наукових робіт. Відомий тим, що є першовідкривачем двох комет: Чурюмова–Герасименко (1969 р.) та Чурюмова–Солодовникова (1986 р.).

Зараз ви читаєте новину «"Місія Rosetta складніша за політ на Місяць": Чурюмов прочитав лекцію у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути