пʼятниця, 07 червня 2013 15:30

"Міліція полює на червону шапочку. Нехай оберуть ту, яка сподобається" - до РУМВС прийшли у червоних кепках та ковпаках
13

Фото: Фото: Олеся Дубовик

У п'ятницю зранку близько десяти людей збираються неподалік входу до метро Арсенальної у Києві. Одягають червоні кепки, перемовляються та сміються між собою. Потроху підходять ще стільки ж людей. Кожен одягає головний убор, який йому до вподоби — шляпу, в'язану шапку, кепку, піонерську панамку, ковбойську шляпу. Єдина спільна ознака — вони всі червоні.

Ці шапки активісти організацій "Чорний комітет" та "Комітет визволення політв'язнів" хочуть передати правоохоронцям Печерського райвідділку. Пояснюють — нещодавно пройшли обшуки у кількох громадських активістів у рамках розслідування справи щодо закидання сніжками депутатів від Партії регіонів під Верховною Радою 2 квітня. Під час обшуків правоохоронці шукали червону шапку, в яку нібито був одягнутий один із винуватців подій. Однак поки вони нічого не знайшли.

Близько 11.00 до групи молодих людей підходить ще кілька дівчат. Вони одягають високі червоні конуси з картону, з вирізаними дірками для очей. Чоловік тримає у руках пакет ще з десятком кепок. Деякі виглядають ще як новенькі, деякі вже потьмяніли, написи на них стерлися.

- Міліція вважає страшним злочином мати вдома червону шапку, бо це той доказ, який вони зараз шукають. Тому ми принесли їм різні шапочки, аби вони вибрали, яка їм більше до вподоби, - каже в мікрофон координатор Комітету визволення політв'язнів Микола Коханівський.

- Кілька людей із червоними ковпаками розгортають великий жовто-синій банер із написом "Ми - майбутнє, яке ви саджаєте". Та першими рушають в напрямку РУМВС. Решта активістів — за ними.

- Ми оголошуємо марш червоних шапочок, - вигукує Коханівський по ходу.

Перехожі здивовано озираються.

- Оце більше проблем в Києві немає, - каже чоловік на автобусній зупинці, роздивляючись групу людей у червоних головних уборах.

- Геть ментовський бєспрєдєл!, - скандують тим часом вони.

- Судді, пам'ятайте — влада не вічна! - далі кричать, проходячи повз будівлі кількох судів, що на цій же вулиці.

/media/video/501105/1_501105.mp4

- Вони вважають, що наявність червоної шапочки це є кримінальним злочином і доказом причетності до закидування сніжками депутатів від Партії регіонів, - каже вже біля райвідділку координатор "ЧорКому" Богдан Тицький. - Тому ми сьогодні принесли величезну кількість шапочок, які ми вручаємо працівникам Печерського РУМВС, щоби вони більше не задовбували громадських активістів, не ходили по їхніх домівках. Після цих обшуках у людей не було вилучено нічого. Ці обшуки абсолютно не потрібні і зайві Це був звичайний моральний тиск на людей.

- Геть ментовський бєспрєдєл!, - з півхвилини скандують люди.

- Звісно, ми усвідомлюємо, що прийшовши у такій кількості у червоних шапочках ми підпадаємо під небезпеку, бо червона шапочка є ознакою кримінальнгого злочину. Але ми вирішили ризикнути і сподіваємося, що міліція обере саме ту шапочку, яка їм подобається і більше не буде бігати з обшуками по квартирах звичайних людей, - завершує Тицький.

- Всі ми тут були вже на допитах по подіям, коли депутаток від ПР закидала сніжками і кожен з нас чув, що в усьому винен хлопець у червоній шапці. Але це — абсурд. Це стандартна ситуація, в якій знаходиться Україна, коли будь-що може бути доказом, - каже у свою чергу Коханівський.

Активісти знімають свої шапки та кепки та кладуть та целофанового пакету, аби передати їх до слідчого, котрий займається цією справою. Намагається пронесли до райвідділку, але їх не пускають.

- Все нормально. Я зараз з ними побалакаю, - каже у рацію один з правоохоронців та підходить до організаторів. Питається в чому проблема.

- Може міліції потрібно просто червона шапка. От ми вам її і принесли, виберіть собі, — вигукую жіночка, підтримуючи банер..

-Хто хоче, в порядку черги — будь ласка, заходьте, - тихо відказує міліціонер. -. Зрозумійте правильно, це державна установа. Всі не можуть зайти.

- Але кожна людина, яка принесла шапку, хоче особисто віддати її слідчому. Тому хотілось би разом зайти., - відповідає на це активіст Марян Ощановський, посміхається.

- 2-3 людини, будь ласка, пішли до мене. І слідчого я запрошу до себе в кабінет. Я організую вам зустріч, - не вгаває той.

- То нехай він вийде і пояснить журналістам все. Якщо ми будемо спілкуватися там, то про цю розмову знатимуть я, ви і слідчий. А треба, щоби всі знали.

Говорять ще 10 хвилин. До згоди не приходять.

- Якщо ми на ганку залишимо шапочку, їх не вкрадуть? А слідчий вийде і забере, добре?, - встряває в розмову активістка.

-За її спиною інші учасники починають скандувати: "Свободу політв'язнів".

- На даний час жодного політв'язня в районному управління немає, - спокійно вислуховуючи крики, відказує міліціонер.

Врешті активісти вирішують залишити шапки біля райвідділку. Розкладають їх по всьому ганку. Перераховують — всього 30 штук.

- Якщо слідчий відмовиться їх брати, то ми передамо їх Януковичу, в якого патологічна жадібність до наших шапок. Бо він ще в молодості крав шапочки і зараз він ці шапочки руками міліціонерів відбирає у молодих активістів, - каже активіст

За 10 хвилин всі учасники розходяться.

/media/video/501105/2_501105.mp4

Зараз ви читаєте новину «"Міліція полює на червону шапочку. Нехай оберуть ту, яка сподобається" - до РУМВС прийшли у червоних кепках та ковпаках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути