середа, 07 березня 2012 20:55

"Мене від арешту врятувало прізвище" - внук Франка

"Мене від арешту врятувало прізвище" - внук Франка

Внук Івана Франка Ролант Тарасович розповідає, що в часи комуністичної влади його намагалися завербувати до співпраці з органами.

"Наша родина завжди відчувала увагу влади. Політична ідеологія розумна, і тому вони прекрасно розуміли, що просто взяти і відкинути Франка не можна, бо ж у нього революційні ідеї. А було їм за що відкидати – і націоналізм, і критика російської політики щодо України", - розмірковує Роланд Франко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іван Франко рибу ловити дуже любив. Навіть розмовляв з нею"

Розповідає, що в шкільні роки брав участь у діяльності патріотичної організації, яка поширювала заборонену літературу. Його не засудили тільки через прізвище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онук Франка у випускному альбомі заклеїв фото Сталіна портретом діда

"У нас у школі у Львові в 9 класі ми створили літературно-патріотичну організацію "Кров України": заприсяглися там, що будемо служити своєму народові і своїй державі. Але нічого особливого не робили. Ми просто читали заборонену літературу – Винниченка, Уласа Самчука, Антона Крушельницького. Книжки ті діставав нам хлопець один, який мав зв'язки з підпільним центром УПА. Після школи я переїхав до Києва, а за рік, у 1951-му, цю організацію арештували. Восьмеро хлопців взяли під арешт. Мене вночі привели на допит до тодішнього керівника НКВД Ковальчука. Подивився він на мене: "Ми тобі прощаємо, ніякого злочину ти не зробив. Нащо тобі було зв'язуватися з тими націоналістами? Іди працюй. Ти вже в Києві, а вони там витворяють: листівки пишуть". Так це повз мене й пройшло. А хлопці одержали по 25 років тюрми. Потім настала хрущовська відлига, хлопців амністували. По 4-5 років кожен відсидів", - зазначив Франко.

Зараз ви читаєте новину «"Мене від арешту врятувало прізвище" - внук Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути