вівторок, 06 серпня 2013 10:37

Магнітне поле Сонця незабаром перевернеться

Магнітне поле Сонця незабаром перевернеться
Фото: news.bigmir.net

Дані сонячних обсерваторій NASA показують, що Сонце вже близьке до того моменту, коли його магнітне поле "перевернеться", тобто змінить полярність на протилежну.

Це відбувається приблизно кожні 11 років на піку сонячного циклу активності. Майбутня переполюсовка стане серединою 24-го сонячного циклу, розповів спеціаліст із фізики Сонця Тодд Хоксема зі Стенфордського університету.

"Схоже, нам залишилося не більше трьох-чотирьох місяців до повної інверсії поля. Ця зміна викличе хвильовий ефект по всій Сонячній системі", - зазначив учений.

Суть майбутніх подій пояснив його колега, фізик Філ Шерер. Напруженість магнітного поля Сонця на полюсах слабшає і поступово знижується до нуля; потім вона відновлюється, але вже із зворотною полярністю. Північний і південний магнітні полюси міняються місцями.

"Це нормальний елемент сонячного циклу", - підкреслив Шерер.

Зараз дані з сонячних обсерваторій показують, що півкулі Сонця рухаються до цього "перемикання" не синхронно - північний полюс вже проявляє ознаки готовності, південний полюс наздоганяє його.

"Незабаром, однак, вони обидва поміняють полярність, і почнеться друга половина 24-го сонячного циклу", - сказав фізик.

Нагадаємо, у періоди максимуму активності на Сонці значно частіше відбуваються спалахи, з'являються "корональні діри - області з підвищеною швидкістю сонячного вітру - і викиди плазми, які стають причиною магнітних бурь на Землі.

 

Зараз ви читаєте новину «Магнітне поле Сонця незабаром перевернеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути