пʼятниця, 05 червня 2009 15:52

Луганськ назвали кримінальною столицею України

Луганськ назвали кримінальною столицею України

Журнал "Фокус" представив рейтинг найбільш кримінальних міст і областей України.

Перше місце в рейтингу зайняло місто Луганськ, в якому скоюється 57 злочинів на 10 тисяч населення (за перших 4 місяці 2009 року). До першої п"ятірки рейтингу найнебезпечніших міст також увійшли ще два міста Луганської області: Лисичанськ (54 злочини на 10 тис.) і Краснодон (46,9 на 10 тис.).

Число замовлених вбивств подвоїлося

Чим далі на схід, тим вищий рівень злочинності: ця особливість незмінна для України. Фахівці пояснюють це явище меншою щільністю заселення західного регіону і релігійністю місцевого населення. На противагу цьому на Сході - густонаселені міста і маятникова міграція.

Як повідомили експерти з РНБО, в першому кварталі 2009 року в порівнянні з таким же періодом минулого року число замовлених вбивств подвоїлося, а бандитських нападів стало в 2,6 разу більше.

Це цифри офіційної статистики відомства, та варто також враховувати, що більше половини постраждалих українців просто не звертається в правоохоронні органи (дані Міжнародної організації з захисту жертв злочинності).

Небагато інша точка зору у співробітників МВС, які згодні, що ічерез кризу злочинів дійсно стало більше, але все таки не вірять в двохсот процентне зростання. За їх інформацією кількість розбійних нападів збільшилася на 15%, грабежів - на 8%.

На рівень злочинності вплинула низка чинників: криза, зростання безробіття, амністії і повернення трудових мігрантів із Західної Європи і Росії, боги по кредитах і відчуття безкарності, яке дають малі терміни ув"язнення і декриміналізація дрібних злочинів проти майна.

Так за крадіжку на суму, що не перевищує 907 грн. 50 коп., в Україні передбачена адміністративна відповідальність, тобто штраф.

Найчастіше жертвами стають пенсіонери, оскільки навіть в умовах безробіття вони мають постійний дохід - пенсії.

Друге місце серед жертв злочинців займають банки.

З початку року в Україні кількість нападів на них виросла в середньому в 2,4 разу. Якщо раніше місяця здійснювалося 8-9 таких пограбувань, то тепер - більше 20.

Найпоширеніший тип злочинів - грабіж.

Київ за кількістю грабежів залишив позаду всі міста України, з початку року рівень злочинності в Києві виріс майже на 20 відсотків.

За матеріалом Ліга

Зараз ви читаєте новину «Луганськ назвали кримінальною столицею України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути