вівторок, 30 квітня 2013 12:49

Королівство Нідерланди вперше за 123 роки очолить чоловік
17

Королева Беатрікс, принц Віллем-Олександр та його дружина принцеса Максима виходять з Королівського палацу в Амстердамі
Фото: Фото: Reuters
Принцеса Максима
Принц Віллем-Олександр та принцеса Максима

Королева Нідерландів Беатрікс зреклася престолу на церемонії в Амстердамі, новим і першим з 1890 року королем став її старший син кронпринц Оранський-Нассау Віллем-Олександр.

Принц Віллем-Олександр став королем відразу після того, як у Королівському палаці в центрі Амстердама його мати підписала документи про зречення від престолу. За формальною частиною слідувала урочиста церемонія, яка проходить в розташованій поруч з палацом Новій Церкві, побудованій у XV столітті. У ході церемонії принц Віллем-Олександр присягне на вірність нідерландській конституції і народу.

На заході присутні нідерландські парламентарії та члени королівських сімей з усього світу. Як повідомлялося раніше, на церемонію не запросили батька дружини майбутнього короля - принцеси Максими Хорхе Соррегьета (Jorge Zorreguieta), який займав пост міністра сільського господарства за часів правління хунти в Аргентині в 1970-1980-х роках. Через неоднозначне минуле батько принцеси раніше не був запрошений і на весілля дочки в 2002 році.

Мільйони жителів країни зібралися у столиці, щоб привітати майбутнього монарха. Вулиці Амстердама забарвилися в помаранчевий, колір королівського будинку. За оцінками влади, на вулиці міста вийшли близько мільйона людей, їх безпеку забезпечують близько 10 тисяч поліцейських, повітряний простір над містом в день церемонії закрито.

Беатрікс, якій 31 січня виповнилося 75 років, вступила на престол Нідерландів в 1980 році після зречення своєї матері королеви Юліани. Її син принц Віллем-Олександр закінчив Лейденський університет, де вивчав історію. У 46-річного принца і його дружини три дочки.

Зараз ви читаєте новину «Королівство Нідерланди вперше за 123 роки очолить чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути