середа, 09 травня 2012 19:13

Комуністи 9 травня провокували львів'ян на сутички
17

Фото: ФОТО: Павло ПАЛАМАРЧУК

Сьогодні, 9 травня у Львові прихильники Радянського союзу та червоної армії вшановували загиблих у роки другої світової війни червоноармійців.

Розпочалися заходи зі вшанування на Марсовому полі. Для охорони порядку туди зігнали 4 автобуси з міліціонерами.

Спершу за душі загиблих відслужив панахиду львівський єпископ української православної церкви московського патріархату Августин. У молебені взяли участь близько сотні пенсіонерів, а також Генеральний Консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов.

Після цього люди почали покладати вінки до могил. Міліція слідкувала за тим, щоб ніхто не провокував ідеологічних опонентів на конфлікти.

Комуністи зранку намагалися розвернути червоний прапор. Міліціонери одразу призупинили спробу. Проте деякі представники Комуністичної партії України усе ж демонстрували партійну символіку, одягши на себе футболки з серпом та молотом.

Також, за слухами, батько народного депутата від КПУ Олександра Голуба, роздавав червоні кепки з партійною символікою.

О 10 ранку до Марсового поля прийшло 5 молодих людей, до яких відразу підійшли міліціонери і пояснили, що зі всіма партіями є домовленості про недопущення провокацій. У випадку заворушень міліціонери пообіцяли знайти хлопців на футбольному стадіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі комуністи і націоналісти пішли стінка на стінку

О 10:20 люди з марсового поля почали рухатися до пагорбу слави. Для пенсіонерів були автобуси, проте більшість пішли пішки. Дорогою особи з георгіївськими стрічками обламували кущі бузку та виривали квіти.

На Пагорбі слави з 5 ранку чергували міліціонери. За неофіційними даними для охорони меморіального комплексу задіяли 500 правоохоронців. У сквері поруч причаїлося понад сотню екіпірованих бійців спецпідрозділу "Беркут".

Дорогу перекрили три ряди міліціонерів і певний час нікого не пропускали навіть на роботу чи в лікарню. Близько тисячі обурених людей періодично конфліктували з міліціонерами через неможливість добратися до потрібного місця.

"Я в поліклініку йду, до лікаря, - розповіла 46-річна Галина Бузяк. – Учора впала і тепер рука розпухла. Через ці їхні кордони стояла тут півгодини, кілька разів боляче штовхнули в руку, зараз ледве випросила, щоб пропустили".

Крім простих людей міліція також не пропускала людей із георгіївськими стрічками та квітами. Перед початком урочистого заходу комуністи почали одягати на голову червоні кепки з партійною символікою. За 10 хвилин міліція змусила заховати всі кепки.

Об 11:00 розпочалася урочиста частина, прибув губернатор спільно з чиновниками та генконсулом російського посольства і поклали квіти до пам'ятника невідомому солдату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі школярі-"піонери" в очікуванні параду втрачали свідомість

Головного антифашиста Львова 60-річного Олександра Калинюка не допустили до офіційних заходів через червоний прапор, який він намагався пронести для провокації. Та, незважаючи на це, після офіційного покладання квітів комуністи тишком у віддаленій частині меморіалу двічі розгорнули червоний прапор для спільної фотографії.

О 12:00 міліція зняла кордони і до меморіального комплексу змогли підійти всі охочі. У цей же час комуністи спробували незаконно розпочати мітинг і розвернули свої банери про фашизм. На фото були зображені як німецькі концтабори, так і минулорічний парад вишиванок у Львові.

Імпровізований мітинг тривав не більше 2 хвилин. У справу відразу втрутилася міліція та депутати від ВО "Свобода".

Через 3 хвилини кілька комуністів знову вчинили провокацію, розтягнули та підняли над головами червоний прапор. Одразу ж до провокаторів кинулися націоналісти, щоб відібрати прапор, та кілька десятків міліціонерів, щоб не допустити бійки.

Близько 3 хвилин правоохоронці розтягували учасників конфлікту, після чого провокатора в кільці міліціонерів вивели за кордон міліції, куди не пропустили журналістів.

"Особа, яка підіймала червоний прапор понесе адміністративну відповідальність за те, що порушила розклад проведення вшанування загиблих у війні", - розповів начальник обласної міліції генерал-майор Олександр Рудяк.

Далі люди почали розходитися. О 13:30 від меморіалу поїхали автобуси з "беркутівцями".

Зараз ви читаєте новину «Комуністи 9 травня провокували львів'ян на сутички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

226

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути