середа, 06 травня 2015 17:56

Колишня журналістка "Russia today": Я бачила, як канал застосовували в якості зброї і пропаганди

Колишня журналістка "Russia today": Я бачила, як канал застосовували в якості зброї і пропаганди
Ліз Уолл. Фото: www.theinsider.ua

Колишня ведуча російського пропагандистського каналу "Russia today" Ліз Уолл розповіла, що звільнилася, бо не витримала цензурування, що існувало у виданні.

Про це вона розповіла "Голосу Америки".

Уолл розповіла, що спочатку методи, які використовуються на телеканалі були для неї та її колег очевидними.

"Коли я тільки почала там працювати, ми висвітлювали протести "Захоплення Уолл-Стріт" з якоюсь одержимістю. Якщо це виставляє Америку і Захід в поганому світлі, показує його корумпованим, на межі розвалу, якщо ми представляємо цю лінію, то вона підходить Russia Today. І багато працівників себе переконують: ну ми показуємо іншу точку зору, основні ЗМІ не висвітлюють цього, ми робимо щось корисне", - говорить вона.

За її словами серед коментаторів Russia Today багато тих, хто щиро вважає Захід силою зла і вірить в теорії змови. А ось з журналістами - інша справа.

"Там багато різних верств і це сприяє самоцензурі. Ніхто не говорить: ми сьогодні говорили з Кремлем і вони сказали, що ми повинні сказати те чи інше. Але чим довше ти там працюєш, тим краще ти розумієш, що від тебе вимагається. По суті, ти повинен сам здогадатися", - згадує Уолл.

Вона також розповіла, що, якщо до подій в Україні інформаційна політика на каналі викликала у неї дискомфорт, то з їх початком - тривогу.

"Це безпрецедентне використання російських медіа, щоб сконструювати альтернативну дійсність, поширювати брехню і врешті-решт використовувати в якості зброї під час війни або кризи. І коли ця зброя необхідно було мобілізувати, інфраструктура вже була готова. І я бачила своїми очима, як телеканал застосовувався в якості зброї і пропаганди ", - сказала колишня журналістка Russia Today.

Один з методів пропаганди, каже вона, - представлення правдивих фактів, але вирваних з контексту.

"Якщо ти дивишся на фрагменти інформації, то ці факти існують, але вони спотворюються до такої міри, що перестають бути правдою, бо ти не даєш ніякого контексту, наприклад, підкреслюючи фашистів і неонацистів в рядах опозиції в Україні. Добре, такі люди існують. Неонацисти і в США існують. Але не було ніяких спроб показати це як частину більшої картини ", - зазначає Уолл.

 

Зараз ви читаєте новину «Колишня журналістка "Russia today": Я бачила, як канал застосовували в якості зброї і пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути