середа, 25 листопада 2015 16:56

Киянин робить дерев'яні годинники за 300 тисяч євро
8

Фото: Валерій Даневич

10 років киянин Валерій Даневич майструє дерев'яні годинники. Для їхнього виготовлення використовує деревину самшиту, австрійського гуаяку, полісандру, бубінгу та кап берези — нарости на стовбурі.

"Працювати з деревом почав з дитинства, бо мої батьки були професійними столярами. Після армії створив невеличку фірму. Займалися реставраційними роботами, робили сходи, двері і меблі. Через кризу фірму довелося закрити. Щоб врятуватися від депресії, почав колупатися в годинниках. Першим зробив кишеньковий. Трудився над ним рік. Через півтора року його повезли показати на дні України в Америці. Там одразу знайшовся покупець", - розповів Валерій Даневич кореспонденту Gazeta.ua.

"Для виготовлення годинників використовую деревину самшиту, австрійського гуаяку, полісандру, бубінгу та кап берези — нарости на стовбурі. Капи не деформуються під впливом вологи і мають велику міцність. Цей матеріал шукаю по лісах. Всі деталі для годинника вирізаю під бінокуляром. В одному годиннику їх може бути до 150", - додав він.

На один годинник йде 3-6 місяців роботи.

"Були годинники, які робив за кілька тижнів. Але мені було нецікаво, бо робити їх дуже просто. Зараз беруся лише за складні моделі", - розповів майстер.

"Коли сідаю за роботу, часу не помічаю. Можу працювати з 8 ранку до 4 ночі. Якось три місяці майстрував один годинник. За цей час спав всього по 3 години на добу", - поділився Валерій Даневич.

Ціни на годинник майстра від 400 євро.

"Стільки коштують годинники з кварцовими механізмами, які оздоблюю своїми декораціями. Ціни на вироби з дерев'яними механізмами, починаються від кількох тисяч доларів. Торік на міжнародній виставці годинників і ювелірних прикрас у Швейцарії показав свій наручний годинник. У ньому шкала цифр йде не по колу, а лише на чверть циферблату. Стрілка доходить до дванадцяти і різко повертається у початкове положення. Його оцінили у 300 тисяч євро", - розповів Валерій Даневич.

Зараз ви читаєте новину «Киянин робить дерев'яні годинники за 300 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути