субота, 17 травня 2014 23:30

Кияни запалили свічки в память депортованих кримських татар
22

Фото: Ельдар Сарахман

Сьогодні у Києві відзначили 70 річницю депортації кримських татар. Акція "Запали вогник в своєму серці" відбулась на Михайлівській площі і тривала годину. Захід відбувся за участю кримськотатарської громади Києва. Серед запрошених – голова Меджлісу 70-річний Мустафа Джемілєв, народний депутат Олесь Доній, відомий політв`язень Василь Овсієнко.

"Зараз кримські татари опинились у дуже складній ситуації, подібній як це було 70 років тому – зазначає організатор акції голова медіа департаменту земляцтва кримських татарів у м. Києві Таміла Ташева. – Окупаційна влада Криму чинить тиск на кримськотатарське населення, змушуючи їх покидати свою Батьківщину".

70 років тому – ніч з 17 на 18 травня мало не стала останньою сторінкою багатовікової історії кримських татар, що пережили одну з найбільших трагедій всіх часів і народів – депортацію. Влада СРСР приклала максимум зусиль, щоб віддати забуттю і назавжди викреслити з історії Криму кримських татар як націю.

В рамках акції, кияни та гості міста, з вогників змалювали півострів Крим, цифру 70, контури кримськотатарського національного символу "Тамга" і напис "No genocide". У момент встановлення вогників, артисти кримської естради виконали кілька народних пісень присвячених цим трагічним подіям.

Завтра, 18 травня, організатори сьогоднішньої акції проведуть траурний мітинг. Хода відбудеться із Софіївської площі до парку Шевченка. Збір всіх охочих о десятій ранку.

Зараз ви читаєте новину «Кияни запалили свічки в память депортованих кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути