пʼятниця, 21 листопада 2014 19:39

Кінець епохи всесильного Коломойського?

Кінець епохи всесильного Коломойського?
Фото: elise.com.ua

До річниці Майдану в Інтернеті з'явилися відеозаписи, на яких один з наймогутніших прихильників повалення режиму Януковича міркує про нові способи поділу України

"Газета по-українськи" вже писала про те, як протягом двох місяців дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський спілкувався з тим, кого він вважав одним з лідерів "Новоросії" - Павлом Губарєвим. Насправді, з ним на зв'язок по телефону і скайпу виходив майстер телефонних розіграшів з Росії - "Лексус". Щоб вийти на контакт з олігархом, він написав смс, що у нього є компромат на його найлютішого ворога - Олега Ляшка. Зацікавлений Коломойський тут же передзвонив - і таким чином зав'язав спілкування, яке може поставити під питання його подальшу політичну кар'єру.

Чи не фейк?

Те, що дніпропетровський губернатор не запідозрив ніякого підступу - досить дивно. Адже, як всі заможні люди, він досить підозрілий і недовірливий. Але, мабуть, російський пранкер виявився справжнім майстром - до того ж, дещо зовнішньо схожий на лідера "Новоросії".

За словами пранкера, у його співрозмовника не виникало сумнівів, що він спілкується з Губарєвим - хоча "Лексус" всього лише використовував у своїх репліках "інсайдерську" інформацію про ситуацію в "Новоросії", яку справжній Губарєв абсолютно публічно повідомляв на своїх сторінках в соцмережах.

"Ви себе недооцінюєте, або вважаєте, що ви нижчий щабель в харчовому ланцюзі, бо олігарх - він апріорі розумніший за тебе і йому підвладне все. Але він така ж людина як і ви, така ж людина, як і я. Це вам складно повірити, що таке може статися, а йому й поготів. Це його і згубило", - пояснив Олексій. З повною версією його пояснень можна ознайомитися за посиланням .

Вірить у правдивість "плівок" і справжній Павло Губарєв. "Вийшло здорово! Однак це було не цілком етично по відношенню до мене. Однак переглянувши всі відео, я його пробачив", – написав Губарєв на своїй сторінці в соцмережі.

Не сумнівається в справжності розіграшу і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Однак він не може зрозуміти, чому досі Генпрокуратура не порушила проти олігарха справу у зв'язку з фактом державної зради. "Послухайте, як цей власник трьох паспортів продає російським терористам Україну ... І більше ніколи не переконуйте мене, що є хороші олігархи", – зокрема написав на своїй сторінці Ляшко.

Однак, незважаючи на такий шквал звинувачень, сам Ігор Коломойський і його прес-служба з цього приводу мовчать. Хоча, наприклад, з приводу фейкової заяви олігарха про те, що він готовий заплатити $ 500 тис. за голову Пореченкова, який розстрілював "українських кіборгів" в Донецькому аеропорту, відписалися.
У підсумку "Губарєву" так вдалося втертися в довіру українському олігарху, що той зовсім втратив пильність. І наговорив таких речей, які можуть коштувати йому репутації та кар'єри.

На шляху до ДНР-2

Коломойського (як не парадоксально для людини його посади і декларованої політичної позиції) настільки захопила ідея провести до Верховної Ради 20 чоловік з ДНР і ЛНР, що він готовий був надати їм будь-яке сприяння: починаючи з матеріального і закінчуючи допомогою в реєстрації в Центрвиборчкомі.
Більш того: Коломойський навіть готовий разом з сепаратистами йти і захоплювати столицю. Коли лже-Губарєв під час однієї з телефонних сесій каже, що його вважають радикалом, який прагне брати штурмом Київ, олігарх сміється і відповідає: разом підемо.

ВІДЕО:

Під час розмов Ігор Коломойський часто сміється. Причому іноді - недоцільно. Втім, причину його веселощів пояснити нескладно. Адже вся країна вважає, що він – гроза терористів, справжній патріот, який не допустив війни на своїй території. А він он як спритно всіх обдурив: під личиною патріота переховувався справжній ворог України, для якого головне - особиста вигода. Адже червоною ниткою в цих розмовах проходить прагнення олігарха заробити грошей і розширити сферу свого впливу. Те, що він спілкується з людьми, на чиїх руках кров українців, олігарха, вочевидь, не бентежило.

Загалом, збентежити Ігоря Валерійовича важко. Для нього немає "святих" тем. Наприклад, коли "Губарєв" виводить його на тему збитого над Донбасом малайзійського "Боїнга", в якому загинуло майже 300 осіб, Коломойський цинічно називає це "випадковістю".
Навіть якщо відкинути моральну сторону цих міркувань, Коломойський, вважаючи, що розмовляє з Губарєвим, не допускає навіть думки, що в аварії "Боїнга" та трагедії в одеському Будинку профспілок винні сепаратисти. Навпаки: він мало не підлещується до співрозмовника, переконуючи його, що все відбулося "абсолютно випадково", і жодних претензій до "ополченців" немає і бути не може.

Однак найбільш вражаючим здається факт готовності Коломойського організувати в своїй області нову "ДНР" - "Дніпропетровську народну республіку". Причому робить він це на тлі розлогих міркувань про необхідність децентралізації в країні.

ВІДЕО:


Цікаво, що у річницю початку Євромайдан, який де-факто привів Коломойського на верхівку політичного олімпу, "Лексус" оголосив, що поки призупиняє вихід свіжих серій їхнього спілкування з губернатором. Не виключено, що не оприлюднені поки фрагменти містять настільки компрометуючу інформацію, що їхнє блокування вже стало принциповим питанням.

Загалом, як у казці про "голого короля", Ігор Коломойський виявився не тим, за кого себе видавав - героєм і патріотом. Виявилося, що він той, ким був завжди: вертким політичним ділком з 90-х років, готовим домовлятися з ким завгодно, аби отримати особисту вигоду. Можна йому пробачити хвастощі потрійним громадянством, яке заборонене в Україні. Можна було б навіть закрити очі на "пустощі" його людей на декількох мажоритарних округах, де фальсифікувалися результати і залякувалися члени комісій. Але як зрозуміти і пробачити здачу національних інтересів, фактичну, державну зраду?

Якщо раніше Ігоря Коломойського тільки підозрювали в тому, що він грає на руку Кремлю, то тепер ці чутки отримали реальне підтвердження. Адже фактично олігарх через лже-Губарєва дав чіткий сигнал Москві: я вам не ворог і готовий до широких домовленостей з терористами. Те, що при цьому він шкодить власній країні, для Коломойського не має значення. Адже головне для нього - власні інтереси. Навіть якщо вони сильно відрізняються від державних.

Зараз ви читаєте новину «Кінець епохи всесильного Коломойського?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути