середа, 24 квітня 2013 16:59

Київський студент розробив екзоскелет для людей із вадами опорно-рухового апарату
5

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

Антон Головаченко, студент НАУ створив екзоскелет на основі конструктора Lego, за допомогою якого люди з обмеженими можливостями можуть повноцінно рухатися.

Про свій винахід він розповів Gazeta.ua під час київської виставки "Наука – виробництву".

"Хворі з вадами опорно-рухової системи можуть вдягнути його і ходити, як нормальні люди, – говорить розробник. – Конструкція дуже легка і зручна. Її можуть придбати звичайні українці, бо схожі аналоги іноземних конструкцій є набагато дорожчими. Якщо зробити зразки для кінцівок за моєю технологією, людям це обійдеться у 3,5 – 4 тис. доларів, а за кордоном це коштує 2 млн доларів і більше".

Хлопець поділився, що розробляв екзоскелет майже цілий рік. Конструкція може підіймати до 120 кг людської ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Технологія переробки сміття, протипухлинна аутовакцина, хлопець-робот – у Києві відкрилась наукова виставка

"Я хотів винайти технологію, щоб допомогти прикутим до ліжка людям повноцінно жити. Зроблено перші кроки – винахід пройшов апробацію і пацієнти київської клініки випробували його на собі. І, чесно кажучи, є непогані результати", – запевнив молодий науковець.

Принцип роботи розробки достатньо простий. На спеціальний сервер записуються рухи здорової людини. А потім у конструкцію-скелет вмонтовують серводвигуни, які забезпечують зміну положення тіла. Таким чином, людина може рухати паралізованою рукою або іншими частинами тіла.

Ще одним корисним застосуванням розробки є її використання в армії або у військовий час.

"Винахід можна використовувати й у військовій частині. Вмонтувавши спеціальний кулемет, солдати не відчувають його ваги. Крім того, виконуючи військові дії, людина захищена від ворогів і може стріляти по декількох цілях", – додав Головаченко.

Зараз ви читаєте новину «Київський студент розробив екзоскелет для людей із вадами опорно-рухового апарату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути