субота, 19 березня 2016 22:19

Ймовірний організатор паризьких терактів планував підірвати пояс смертника

Ймовірний організатор паризьких терактів планував підірвати пояс смертника
Фото: ren.tv

Прокурор Парижа Франсуа Моленс заявив, що організатор паризьких терактів Салах Абдеслам розповів бельгійським слідчим, що "мав намір підірвати себе біля Стад-де-Франс", але "передумав".

Прокурор також закликав ставитися до показань затриманого Абдеслама з обережністю.

За словами прокурора, арешт Абдеслама — дуже серйозний крок вперед" у розслідуванні паризьких терактів 13 листопада.

Моленс наголосив, що на цій стадії розслідування представляється, що Абдеслам "грав центральну роль в організації груп нападників 13 листопада і в логістичній підготовці терактів".

Він нагадав, що в повідомленні, яке угрупування "Ісламська держава" поширила відразу після терактів згадується напад у XVIII окрузі Парижа, якого не сталося. І зараз завдання слідства полягає в тому, щоб встановити, чи не передбачалося, що Абдеслам повинен був вчинити теракт у XVIII окрузі.

Раніше Салах Абдесламу пред'явили звинувачення в скоєнні теракту, що спричинило за собою вбивства, після допиту, на якому він зізнався в тому, що був у Парижі 13 листопада. Про це повідомили у федеральній прокуратурі Бельгії.

Він переведений у в'язницю в Брюгге в спецвідділення з підвищеними заходами безпеки.

Салах Абдеслам був оголошений в розшук у листопаді минулого року у зв'язку з підозрою у причетності до терактів 13 листопада в Парижі. За кілька днів до терактів він взяв в оренду автомобілі і кілька квартир для виконавців терактів.

У поліції вважають, що увечері 13 листопада він доставив смертників до Стад-де-Франс, а потім залишив автомобіль на півночі Парижа. Його мобільний телефон був локалізований на південь французької столиці, в передмісті Монруж. Неподалік був виявлений пояс смертника.

Передбачається, що двоє спільників допомогли йому втекти і вирушити у бік Брюсселя. Дорогою їм вдалося пройти через три поліцейських кордони.

Зараз ви читаєте новину «Ймовірний організатор паризьких терактів планував підірвати пояс смертника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути