субота, 03 серпня 2013 13:10

Через "понти" православних священників українці стають протестантами

Через "понти" православних священників українці стають протестантами

Україна з розмахом відсвяткувала 1025-річчя Хрещення Русі. Проте, поки православні священнослужителі проводять молебні за кордонами міліції, віряни переходять в альтернативні церкви.

Показова розкіш православних ієрархів, скандали за участі попів та втручання церкви у політичне життя зробили свою справу: віруючі українці все більше сумніваються у традиційному для Україні православ'ї та йдуть у протестантство, пише "Фокус".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли хрестилася Русь, Москви ще й у помині не було"

За даними Мінкультури, на сьогодні в Україні налічується 10613 протестантських організацій. Це третина від загальної кількості зареєстрованих релігійних общин. Для порівняння: у 2009 році їх було на півтори тисячі менше.

Зі свого боку, у Раді євангельських церков України запевняють, що їх паства сьогодні налічує більше двох мільйонів осіб. І кількість прихожан постійно росте.

Тенденцію до збільшення кількості протестантів підтверджує і професор інституту релігієзнавства Людмила Філіпович. За її спостереженням зараз відбувається процес протестантизації України, причому переважно за рахунок прихожан православних храмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ці московії нас розкольниками називають, але це вони - розкольники" - тисячі вірян пройшлися центром Києва

"Людина шукає спасіння душі, а знаходить політичне гасло. Часто це відвертає від традиційної церкви", - каже професор. Несхвально сприймають віряни і помпезні заходи, у яких разом зі священнослужителями беруть участь і державні чиновники. "Для багатьох віра - це щось дуже особисте. І такі заходи зачіпають їхні почуття", - вважає Філіпович.

Зі свого боку православні церкви конкуренції з боку протестантів не бояться.

"Ми також не сидимо склавши руки. Наприклад, до дня Хрещення Русі влаштували грандіозний рок-концерт, на який зібралось молоді більше, ніж під час "помаранчевої революції", - хизується керівник прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов.

За його словами, ще п'ять років тому такий захід , влаштований канонічною церквою, викликав би здивування. Сьогодні ж сприймається нормально. Крім того, при багатьох православних монастирях влаштовуються спортивні школи, які мають привабити нових вірян.

Зараз ви читаєте новину «Через "понти" православних священників українці стають протестантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

221

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути