середа, 24 серпня 2016 09:00

Італія, Португалія та США - куди виїхало найбільше українців

Італія, Португалія та США - куди виїхало найбільше українців
newsradio.com.ua

У 1990-х роках Україну "накрили" фінансові кризи й безробіття. Італія, Португалія, Іспанія та Греція прийняли тисячі мігрантів. Gazeta.ua публікує список країн, куди найбільше за роки незалежності виїхало українців.

Італія
Еміграція українців в Італію розпочалась після розпаду СРСР. Люди їхали на заробітки. Витісняли з "непрестижних" секторів вихідців із країн Центральної Європи, насамперед поляків. Українців спокушали: можливість отримання подвійного громадянства, несуворість контролю й схильність до корупції на митниці; можливість отримання роботи для жінок середнього віку з догляду за літніми людьми; періодичні амністії на легалізацію трудової діяльності та легкий переїзд машинами, автобусами й літаками.

Найбільше українців проживає в регіоні Кампань, південь Італії, та Ломбардія - з центром у Мілані. На 2013 рік в Італії отримали дозволи на роботу майже 250 тис. наших співвітчизників. За експертними оцінками там проживає приблизно 500 тис. громадян України.

На території Італії створено близько 100 українських асоціацій. Виходить друком кілька українських газет, є сайти з українською тематикою, а 2010 року на каналі Babel TV щосуботи транслюються українські програми, художні та документальні фільми українською, даються юридичні поради тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці мандрують світом у пошуках діаспори

Португалія
У Португалії українці в кінці 1990-х на початку 2000-х стали унікальним явищем для міжнародних міграцій. Вони спільно з вихідцями з Румунії та Молдови майже непомітно влились у португальське суспільство. А їхня легалізація призвела до змін на місцевому ринку праці. У 2002-2003 роках українці стали найчисельнішою спільнотою мігрантів у Португалії, випередивши вихідців з колишньої португальської колонії Бразилії. В останні роки через погіршення економічного стану в Португалії кількість українських мігрантів поступово зменшується. Вони виїжджають до інших країн ЄС.

Більше 50% українців працює на будівництві, 25% — у сфері домашнього обслуговування, значна частка зайнята у галузі транспорту, готелів і ресторанів, у промисловості та сільському господарстві, гуртовій та роздрібній торгівлі.

Українці Португалії проживають у промисловому регіоні Порто-Браґа, аграрному - Лейрія-Коїмбра разом із мегаполісом Лісабон, регіоні Алентейжу та на півдні — в курортній зоні Алґарве.

Польща
Історія еміграція українців до Польщі налічує декілька хвиль. Остання - почалася в 1990-х роках. При чому спочатку переважала трудова сезонна міграція. Остання в кінці 1990-х змінилась на виїзд на постійне проживання. Більшість дозволів на проживання було надано українцям у зв'язку з працевлаштуванням - 40%, через одруження - 18%, студентам - 16%.

Українська трудова міграція передусім спрямована в Мазовецьке, Великопольське, Малопольське, Поморське та Любуське воєводства. Регіонами-постачальниками українських мігрантів є Львівська, Волинська, Тернопільська, Івано-Франківська та Рівненська області. Найбільше українців працює в сільському господарстві, торгівлі, будівництві, сфері послуг.

В останні роки характер української міграції до Польщі дещо змінився. Тепер cюди приїжджають більше жінок, ніж чоловіків, спостерігається значне помолодшання груп мігрантів. Раніше переважала група від 45 до 65 років, зараз це - 18-50 років. Змінюються сектори, в яких працюють українці. Багато людей знаходить себе у ІТ-технологіях та економіці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомога діаспори меншає, бо люди не бачать змін - волонтер із Німеччини

Греція
Українці масово емігрували в Грецію на початку 1990-х та на початку 2000-х. Це були вихідці із західних областей України. В останні роки через економічний спад темпи міграції до Греції зменшуються.

Українці стали п'ятою за чисельністю національною громадою Греції. За офіційною статистикою, кількість українців тут - майже 20 тис. Однак, неофіційні джерела називають цифри від 30 до 100 тис. мігрантів. Більшість із них - це жінки, які працюють у сферах послуг, туризму, агросектору, будівництва, домашні працівники.

Іспанія
Іспанія стала ще однією країною для трудової міграції після розпаду СРСР. Причинами переїзду були втрата робочих місць, зниження доходів населення, комерціалізація відносин. Українців приваблювали високі іспанські заробітки, ліберальне іспанське законодавство та вільний ринок праці в агросекторі й будівництві.

В останні роки іспанське законодавство значно обмежило іноземну присутність у країні, проте українська діаспора чисельно зростає. Нараховує за оцінками іспанської сторони понад 100 тис. осіб. З цієї кількості 50% мають легальний статус, інші є нелегалами. Найбільше українців у містах: Мадрид, Барселона, Валенсія, Альбасете, Аліканте, Торев'єха, Мурсія, Малага, Марбелья, Уельва, Севілья, Хіхон.
В Іспанії проживає близько 100 тис. українських громадян, повідомляє посольство України. На 2015 рік в Мадриді та околицях існувало не менше 6 українських шкіл, де навчалися близько 1000 дітей.

Чехія
Українська діаспора Чехії протягом останнього десятиліття зросла більш ніж удвічі. У Чеській Республіці українська національна меншина посідає 1 місце - більше 130 тис. осіб, перевищуючи словацьку, в'єтнамську та російську меншини. Українські дипломатичні установи щорічно реєструють в Чеській Республіці близько 1000 новонароджених громадян України.

Українці виїжджали в Чехію з тих же причин, що й до Іспанії, Італії й Португалії - в пошуках роботи та кращого життя. Переважна частина "чеських" українців - це представники інтелігенції: науковці, викладачі, підприємці тощо. Проживають вони, головним чином, у містах: Прага, Карлові Вари, Дєчін, Брно, Пршеров, Острава і Хомутов. Українці мають багато громадських організацій, творчих колективів, випускають українські видання, створюють суботні українські школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діаспора - це народні дипломати, які працюють за кордоном" - українець Молдови

Ізраїль
У 1990-х після розпаду СРСР почалася масова міграція в Ізраїль євреїв та родин із єврейським корінням. Сприяла цьому так звана політика "повернення євреїв на батьківщину". Сумарно з країн Радянського Союзу за два роки, 1990 та 1991, до Ізраїлю виїхало 330 тис. людей. З України євреї продовжують емігрувати й зараз. Так, торік було видано найбільшу кількість дозволів на виїзд до Ізраїлю - майже 3 тис. 2014-го - 6 тис.

США
Початком четвертої хвилі імміграції до США можна вважати середину 1980-х років. Спочатку сюди прибуло декілька тисяч українців з Польщі. А під час горбачовської відлиги чимало українців, користуючись можливістю відвідати родичів в Америці, залишались тут на постійне проживання. Більшість із них залишили територію СРСР, а потім – незалежної України через скрутні економічні умови, що настали після розпаду Радянського Союзу. Основна їх маса мала вищу освіту або технічну спеціальність, володіла англійською мовою, що давало змогу знайти роботу в США. Багато з них розпочали власний бізнес, відкрили приватні фірми, ресторани.

В Америці проживає від 1,5 до 2 млн українців. Найчисельніші групи етнічних українців проживають у штатах: Нью-Йорк, Пенсильванія, Каліфорнія, Нью-Джерсі, Флорида, Іллінойс, Вашингтон. Найбільш динамічний приріст українського населення за останнє десятиріччя в США спостерігається у штатах Каліфорнія, Флорида, Вашингтон, Айова, Кентуккі, Теннесі та столичному окрузі Колумбія.

Канада
Країна з однією з найбільших українських діаспор. Третя — за числом етнічних українців. Їх тут мешкає більше 1,2 млн. Перші українцями в Канаді були Іван Пилипів і Василь Єлиняк, родом із села Небилів (нині Рожнятівського району Івано-Франківської області; їм там встановили пам'ятник) прибули до Канади пароплавом "Орегон" 6 вересня 1891 року. Після цього розпочався потік українських іммігрантів на землі Канади.

Зараз ви читаєте новину «Італія, Португалія та США - куди виїхало найбільше українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути