вівторок, 26 лютого 2013 16:27

Ірина Акімова у Рівному відкрила оновлений перинатальний центр
20

Фото: Фото надані прес-службою Рівненської облдержадміністрації

Нове обладнання та палати чекають на рівненських породіль уже цього тижня. У вівторок 26 лютого опівдні у Рівному нарешті відкрили обласний перинатальний центр – його реконструкція тривала із травня минулого року.

На відкриття зі столиці приїхала Ірина Акімова – перший заступник голови Адміністрації Президента. Її супроводжують заступник міністра охорони здоров'я Юрій Качур та президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк.

"Ровенщина – абсолютный чемпион по рождаемости. Это здорово, какой вклад вы вносите все, чтобы переломить негативные демографические тенденции, - каже російською до присутніх Ірина Михайлівна. Навпроти неї зібралося кількадесят медиків, чиновників та перехожих. – Поэтому Ровно – это то место, где перинатальный центр больше всего нужен и где его больше всего ждут".

На відбудову центру виділили 61 мільйонів гривень з державного бюджету та 16 млн з обласного, а ще 5 млн дали благодійники. Частину коштів витратили на придбання сучасного обладнання. До старої будівлі добудували ще один поверх та звели новий корпус. Завдяки цьому вистачило місця для трьох нових відділень, для яких раніше бракувало площі.

"Центр – готовий. Тепер бажаю усім, щоб народжували по дев'ять діток – можливості у нас є", - жартує губернатор Василь Берташ. Разом з Іриною Акімовою вони перерізають стрічку біля входу у вестибуль.

Під час виступу посадовців кілька разів намагалися перекричати протестувальники – кажуть, що це були працівники трьох ліквідованих в області туберкульозних лікарень. Близько двадцяти чоловіків та жінок тримали у руках таблички  - "Влада, схаменись!". Однак міліціонери не пустили їх до Акімової, а сама вона до протестувальників не підійшла.

Головний лікар закладу Вікторія Єникєєва запрошує гостей всередину, щоб показати усі відділення, де вже встановлена нова апаратура. Персонал у білих халатах вишикується біля входу на кожний поверх.

"Маємо тут 7 місць для малюків плюс ще 2 місця в ізоляторі, - показує  інкубатори Оксана Новікова, завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених. – Завдяки техніці з'явилася можливість рятувати навіть 500-грамових діток. Апаратура сама зважує дитину, визначає температурний режим, потрібну вологість повітря, подає кисень. Датчики фіксують усі параметри малюка – результат видно на моніторі. На ліжечку може одночасно вміститися навіть двійня. Торік до нашого відділення потрапило 266 малюків. Десятеро з них при народження важили менше кілограма".

Поки що в інкубаторах лежать тільки ляльки-пупси – для демонстрації обладнання. Медики пройшли тренінги у Києві, Житомирі та Дніпропетровську, щоб уміти працювати з обладнанням.

Орієнтована потужність центру – до 2700 пологів на рік.

"Фізіологічні пологи без ускладнень обходяться бюджету в середньому у 250-500 гривень на добу. Якщо ж малятко народжується недоношене, то витрати уже значно збільшуються – може бути й до 5 тисяч гривень, - каже головний лікар Вікторія Єникєєва. – Ми робимо все, щоб надавати фахову допомогу в будь-якому випадку. Нині налагоджуємо співпрацю з колегами із Польщі та Білорусі"

Реконструйований центр Акімовій подобається. Вона заглядає у різні кабінети та розпитує персонал.

"Потрібні навички роботи з апаратурою, щоб використати потенціал техніки максимально. Але головне тут – це ваші руки і знання, щоб допомогти мамам і діткам, - схвально оцінює просторі палати Ірина Михайлівна. – Коли ми відкривали перший перинатальний центр у Кіровограді, це було схоже на космічний корабель на Місяці. Таке все було незвичне й нове. Коли сьогодні у Рівному відкриваємо вже дев'ятий заклад – то розумієш, що це уже не казка. В усіх регіонах країни буде стояти типове обладнання".

Перинатальний центр у Рівному відкрили у рамках національного проекту "Нове життя – нова якість материнства і дитинства". Він став вже дев'ятим у державі і поки першим у Західному регіоні. Усього в країні планують звести 27 таких закладів.

"Медична реформа необхідна, бо не можна наливати воду у діряве відро і очікувати, що воно наповниться. Тому спершу треба удосконалити систему", - каже Ірина Акімова.

Перших пацієнток у Рівному приймуть вже до кінця тижня.

 

Зараз ви читаєте новину «Ірина Акімова у Рівному відкрила оновлений перинатальний центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути