середа, 28 жовтня 2009 12:34

Ірак збирається відновлювати ядерну програму

Ірак збирається відновлювати ядерну програму
Влада Іраку має намір відновити національну атомну програму через 19 років після того, як коаліційні сили під час першої війни в Перській затоці розбомбили два останні наявні у Багдаді реактори.

Про це в середу, 28 жовтня, повідомляє британське видання Guardian.

Як стало відомо газеті, іракський уряд нещодавно обговорював з представниками французької атомної промисловості питання відновлення одного з реакторів, зруйнованих під час війни в Затоці. Також Багдад звертався до Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) та ООН, щоб обговорити можливість зняття заборони на діяльність в атомній сфері.

"Після падіння режиму (Саддама Хусейна) ... ми все більше і більше розуміємо, що нам потрібні ядерні технології. Це питання кілька місяців тому підіймалося у компетентних організаціях", - цитує Guardian іракського міністра науки і технологій Раїда Фахмі.

"Ми співпрацюємо з МАГАТЕ і намагаємося розширити і точно встановити ті сфери, де ми зможемо застосувати ядерні технології в мирних цілях", - додав він.

Як вважає міністр, поновлення атомної програми в Іраку матиме важливе значення для енергетичного сектору країни, сільськогосподарської іригації і допоможе вирішити проблему забезпечення водою населення.

Раніше Ірак володів трьома дослідницькими реакторами в ядерному центрі, розташованому в містечку Ат-Твейта - в 35 кілометрах від Багдада. Один з них було зруйновано ізраїльськими ВПС ще влітку 1981 року.

Коли після першої війни в Затоці було розкрито таємну програму розробки ядерної зброї в Іраку, Рада Безпеки ООН в квітні 1991 року прийняла резолюцію номер 687, згідно з якою Ірак був зобов"язаний припинити всі програми зі створення зброї масового ураження, що означало повне закриття ядерної програми, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Ірак збирається відновлювати ядерну програму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути